stournaras

Στουρνάρας: Τα «κλειδιά» για χρηματοδότηση από τις αγορές και οι προκλήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 05/12/17, 11:58
Τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πρώτον, η έγκαιρη ολοκλήρωση της και της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, έτσι ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η πιστοληπτική ικανότητας της χώρας. Δεύτερον, οι θεσμοί να αποσαφηνίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίζεται η ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο του 2018, πέρα από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «οι παραπάνω ενέργειες θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, θα προσελκύσουν εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα διευκολύνουν την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια θυσιών, ύφεσης και στασιμότητας, που έχουν επιδράσει αρνητικά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή».

Οι άμεσοι κίνδυνοι που «καροδοκούν» για την Ελλάδα είναι οι εξής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ:

 


  • τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που μόλις συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης,

  • τυχόν καθυστερήσεις στην τέταρτη (και τελευταία) αξιολόγηση που σηματοδοτεί το τέλος του Προγράμματος,

  • η μεγαλύτερη του αναμενομένου αρνητική επίδραση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και

  • η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος.


Ο διοικητής της ΤτΕ «βλέπει» πως η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς, αν και σχετικά χαμηλούς, ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζοντας πως η συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι καθοριστική, έτσι ώστε να σημειωθεί επιτάχυνση το 2018 και το 2019.

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικές επιδράσεις.

Οι επενδύσεις

«Παρά τις όποιες αστοχίες και τα αντιφατικά μηνύματα, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και όσον αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων έφθασαν περίπου τα 2,8 δις. ευρώ το 2016 (1,6% του ΑΕΠ). Πρόκειται για την υψηλότερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων που καταγράφεται από το 2010 και κατευθύνθηκε κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών (π.χ. ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές, χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση και υπηρεσίες σχετικές με ακίνητα). Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 η συνολική εισροή ανέρχεται ήδη σε 3,0 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων συνέχισε να κατευθύνεται κυρίως, όπως και το 2016, στους τομείς των υπηρεσιών. Οι αυξημένες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων δείχνουν ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε