GREECE-EU-POLITICS-DEBT

Στην «παγίδα» της χαμηλής ανάπτυξης η οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 05/12/17, 07:59

Στο κενό πέφτει το «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα για ανάπτυξη 2% το 2017, ενώ και η τελευταία πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,6% θα πιαστεί μόνο με... «θαύμα».


Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό της επίτευξης ενός αχρείαστου θηριώδους υπερ-πλεονάσματος. Οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα και περιορίζουν τη ζήτηση. Οι δημόσιες - εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες - επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες. Η οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από την αποεπένδυση.


Τα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το γ’ τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης.


Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία (+0,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και +1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016) υπολείπονται των επιδόσεων άλλων χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στην ουσία η οικονομία αδυνατεί να επωφεληθεί από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ακόμη και η προβλεπόμενη, αν και σημαντικά αναθεωρημένη προς τα κάτω, εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη του Α.Ε.Π. κατά 1,6% το 2017 δείχνει πλέον φιλόδοξη.


Στο 1,3% περιορίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.


Το πρόσημο μπορεί να είναι θετικό για ένα ακόμη τρίμηνο, ωστόσο το ποσοστό είναι χαμηλότερο από αυτό που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τον φετινό στόχο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,6%. Και αυτό διότι με δεδομένη την επίδοση του 3ου τριμήνου αλλά και τις αντίστοιχες των δύο πρώτων τριμήνων της φετινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου θα πρέπει να καταγραφούν πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.


Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1%.


Αρνητική έκπληξη ήταν και η μείωση των επενδύσεων, με τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να μειώνονται κατά 8,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016.


Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για την επιβολή ενός πολυετούς κύματος υπερφορολόγησης έχει επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε