ESM: Αποτελεσματικότερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM, το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.
«Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ., επικεφαλής του ESM.
Το πακέτο του ESM αποτελείται από τρία στάδια μέτρων.
Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: Η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης του χρέους και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.
Το δεύτερο στάδιο, το να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίων της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σχήματα.
Στο πλαίσιο του πρώτου, η ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά.
Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας από τον EFSF και τον ESM( οι δυο οργανισμοί ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου).
Ακολούθως, το δεύτερο πακέτο μέτρων προβλέπει ότι ο ESM θα προβεί σε swap για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή και ο κίνδυνος επιτοκίου όλων των εκκρεμών δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Με βάση τον σχεδιασμό, ο ESM θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά παραγώγων για τη συντήρηση αυτού του προγράμματος.
Το τρίτο στάδιο, γνωστό ως προσαρµογή χρηµατοδότησης (matched funding), θα εφαρμοστεί όπως είχε σχεδιαστεί το 2018, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Το σκέλος αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.