ellada-metapoihsi-markit

Νέα αύξηση της ελληνικής μεταποίησης για το Νοέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/12/17, 11:16
Σε υψηλό δύο μηνών ο κλάδος, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη που καταρτίζει η Markit.

Στις 52,2 μονάδες ανήλθε ο PMI μεταποίησης που καταρτίζει η Markit για την ελληνική οικονομία από τις 52,1 μονάδες του Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων δύο μηνών, σύμφωνα με τη Markit.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Κινητήρια δύναμη της τελευταίας ανάπτυξης αποτέλεσε η αύξηση των νέων παραγγελιών, η οποία ήταν η εντονότερη από τον Φεβρουάριο του 2014.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού μείωσης των τιμών πώλησης με σκοπό την προσέλκυση πελατών και του κλίματος ενισχυμένης ζήτησης γενικότερα. Η αύξηση παρατηρήθηκε σε ευρεία βάση, τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού, γεγονός το οποίο απέδειξε η δεύτερη συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών.

Οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στο διάστημα των δεκαοκτώμισι ετών που διεξάγεται η έρευνα, καθώς ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι οι στόχοι υψηλότερων επιπέδων παραγωγής ήταν ο κύριος λόγος της αύξησης προσωπικού. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τον όγκο ανεκτέλεστων εργασιών.

Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Νοέμβριο, για πέμπτη φορά σε ισάριθμους μήνες. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ασθενέστερος από τον Οκτώβριο και πολύ χαμηλός. Παρά την αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, τα αποθέματα αγορών εξακολούθησαν να υποχωρούν.

Ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης και της ενισχυμένης παραγωγικής ικανότητας, οι εταιρείες αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε έξι μήνες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής εξασθένησε από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υπάρχοντα αποθέματα για να καλύψουν τις συμφωνίες νέων παραγγελιών.

Οι εταιρείες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δριμεία αύξηση των τιμών εισροών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναφορές για αύξηση του κόστους πρώτων υλών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών. Η επιβράδυνση συνέβαλε στη στασιμότητα των μέσων τιμών πώλησης.

Οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς η διαθεσιμότητα των πιστώσεων ήταν ανάμεσα στους λόγους που αναφέρθηκαν ότι υποστήριξαν τα επίπεδα αισιοδοξίας.

Τέλος, ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών εξακολούθησε να επιμηκύνεται λόγω της βελτίωσης των συνθηκών ζήτησης.

Αν σου άρεσε κάνε