bond-market'

Πότε και πόσες φορές θα βγούμε στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 30/11/17, 06:40
Του Αλέξη Ρωμανού

Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών στο swap εκπέμπει θετικό σήμα στις διεθνείς αγορές ενόψει των νέων εκδόσεων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι βελτιώσεις στη ρευστότητα και τους όρους συναλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στηρίζουν την επάνοδο της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές ομολόγων για νέα χρηματοδότηση, καθώς η χώρα εξέρχεται από τις τρίτο εξωτερικό πρόγραμμα στήριξής της τον Αύγουστο του 2018.

Όπως έχει γράψει εδώ και μήνες το «xrimaonline.gr» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τρεις εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018, με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.

Το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει τις αγορές με νέα ομόλογα και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντλήσει περί τα 9 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο 2018 εκδίδοντας νέα ομόλογα. Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα το 2018.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Xrimaonline.gr» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε τρεις νέες εκδόσεις με στόχο την άντληση 9 με 10 δισ. ευρώ (περίπου 3 δισ. ανά έκδοση).

Η πρώτη κίνηση θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου, το πολύ αρχές Φεβρουαρίου, η δεύτερη τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου και η τρίτη και η πιο κρίσιμη τον Ιούλιο με την έκδοση μάλλον 10ετούς ομολόγου.

Η Ελλάδα θα ήθελε να κάνει την πρώτη κίνηση για έξοδο στις αγορές έχοντας στα χέρια μία ρύθμιση στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα ήταν θετικό για την προσέλκυση περισσότερων και πιο μακροχρόνιων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα.

Όμως η παράταση της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία μπορεί να εξελιχθεί απειλή για τη ρύθμιση του χρέους.

Οι πολιτικές εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης καθώς ο χρόνος για το χρέος «τρέχει» και το deadline που έχει δώσει το ΔΝΤ είναι ο Φεβρουάριος.

Αν σου άρεσε κάνε