elektronikoi-pleistiriasmoi

«Πρώτη φορά Αριστερά»: Αρχίζει το σαφάρι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 29/11/17, 06:40
Της Βούλας Μαλαίνου

Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη» «πέρασε» με μεγάλη ευκολία ο ΣΥΡΙΖΑ, από θέση ισχύος πια. Επί κυβέρνησης Σαμαρά ήταν που κορυφαία στελέχη του κόμματος, υπουργοί τώρα, συντάσσονταν με τις συλλογικότητες, που παρεμπόδιζαν τη σκληρή διαδικασία των πλειστηριασμών. Κινήματα, τα οποία πλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης «απειλεί» με αυταπάγγελτη δίωξη.

«Πρεμιέρα» σήμερα, 29 Νοεμβρίου για την διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μάλιστα με «πρώτη φορά Αριστερά», η οποία αφού δεσμεύτηκε για τη σωματική ασφάλεια των συμβολαιογράφων, οι τελευταίοι αποφάσισαν σε συντριπτικό ποσοστό να αναστείλουν την αποχή που είχαν αρχικά εξαγγείλει ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οπότε, το «σαφάρι» πλειστηριασμών ξεκινά με ένα «κλικ».

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φαίνεται να… αποποιείται το αριστερό πρόσημο, που συνηθίζει να τοποθετεί σε κάθε της επικοινωνιακό «αφήγημα», με το οποίο ελίσσεται για τις «εξοντωτικές» πολιτικές που η ίδια ακολουθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, βρέθηκε στην «αμήχανη» θέση να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», παρά τις «γκρίνιες» στην Κουμουνδούρου. Κλήθηκε να επιλέξει «στρατόπεδο», καθώς η θηλιά των δανειστών ως προς τους πλειστηριασμούς ήταν τόσο «σφιχτή», που επιπλέον καθυστέρηση θα απειλούσε έως κι ανέτρεπε τα χρονοδιαγράμματα της γ’ αξιολόγησης.

Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά απεύχεται αναβίωση του περσινού «δράματος», καθώς έπονται ακόμη δύο αξιολογήσεις-βαρόμετρο για την επίτευξη του clean exit ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Συνεπώς, η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί by the book, με βάση την υποσχετική που είχε δώσει στους θεσμούς στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Οκτώβριο: ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την 29η Νοεμβρίου.

Η ρύθμιση περί αυταπάγγελτης δίωξης και ενισχυμένης της αστυνομικής παρουσίας ικανοποίησε το Σύλλογο, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι δεν θα υπάρξουν «ευτράπελα», καθώς τα e-auctions μπορούν να διεξαχθούν παντού, ακόμα και εκτός γραφείων των συμβολαιογράφων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πρώτον, πως στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΓΣ του Συλλόγου την περασμένη Δευτέρα 36 συμβολαιογράφοι ζήτησαν συνέχιση της αποχής για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ποσού έως 300.000 ευρώ και δεύτερον, πως η πλειοψηφία ψήφισε για αναστολή της κινητοποίησης υπό τον «αστερίσκο» πως μέσα στο επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση έχει το χρόνο να εφαρμόσει τη δέσμευσή της για αλλαγή του πλαισίου της διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Προϋπόθεση, κατά κάποιο τρόπο, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες απεργίες, εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Τι έδωσαν και τι πήραν


Η αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων ήταν ουσιαστικά δεδομένη από την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με... διάγγελμα τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος». Ήταν τότε που οι κκ. Κοντονής και Τόσκας με μία καυστική ανακοίνωση είχαν προκαταβάλει την οπισθοχώρηση των συμβολαιογράφων ως προς το «μπλόκο», επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στους πολίτες και δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει το τραπεζικό σύστημα να «εκραγεί» από τη βόμβα των «κόκκινων δανείων».


Γράφουμε «προκαταβάλει», διότι η σχετική ανακοίνωση είχε δει το φως της δημοσιότητας, πριν τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των συμβολαιογράφων για το μέλλον της κινητοποίησης τους.


Σαφώς και δεν ήταν τυχαία η πρεμούρα της κυβέρνησης να «λύσει» το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων άμεσα, την ώρα που σύσσωμοι οι θεσμοί πίεζαν για τους πλειστηριασμούς και τα σενάρια περί και νέας ανακεφαλαιοποίησης ολοένα και «φούντωναν».


Όπως είχε γράψει ξανά το xrimaonline.gr, η κυβέρνηση έδωσε πλειστηριασμούς και ΔΕΗ-το deal για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται στην τελική ευθεία-για να λάβει το ok των δανειστών ως προς τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.


Και η πρώτη κατοικία;

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η πρώτη κατοικία μέχρι τις 300.000 ευρώ προστατεύεται. Οι κκ. Κοντονής και Τόσκας έχουν μάλιστα διευκρινίσει πως στο «στόχαστρο» θα βρεθούν οι «μπαχτατζήδες», τους οποίους δεν θα αφήσουν να διαταράξουν το τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από 1.1.2018 για τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ), τα οποία προστατεύονται από την πώληση σε fund μόνον ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Tα κριτήρια που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

Στόχος οι 18.000 πλειστηριασμοί!

Το νούμερο των περιουσιών που θα πρέπει να έχει βγει στο «σφυρί» σε βάθος ενός χρόνου είναι εντυπωσιακό, με βάση τις «επιταγές» των θεσμών, οι οποίοι επικαλούνται την εξυγίανση κι «ανακούφιση» της εγχώριας τραπεζικής αγοράς από τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί επί τάπητος, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του 2018, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του νέου έτους οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016.

Το προφίλ των κακοπληρωτών

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινούν με εύλογα ερωτήματα. Ποιοί ιδιοκτήτες θα μπουν στο «στόχαστρο»; Κυβέρνηση και τραπεζίτες λένε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους «πιάνονται» να κατέχουν μεγάλη περιουσία κι όμως χρησιμοποιούν τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τους κοινωνικά αδύναμους.

Ο SSM και τα stress tests

Το «κυνήγι» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το επίμαχο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και κατά συνέπεια των stress tests των ελληνικών τραπεζών, που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Παρόλο που σύσσωμοι οι θεσμοί επισημαίνουν πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα, εντούτοις οι ίδιοι προειδοποιούν πως αν οι πλειστηριασμοί δεν «τρέξουν» με διαδικασίες εξπρές, τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν και με νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ υπάρχουν και σενάρια που κάνουν λόγο για bail in και κρατικοποίηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ανήμερα της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του SSM, οι οποίοι θα έχουν σειρά επαφών με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με αντικείμενο την πορεία των NPLs.

Αν σου άρεσε κάνε