akinita

«Γκάζι» στους πλειστηριασμούς υπό την απειλή της αυταπάγγελτης δίωξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 28/11/17, 08:21

Της Βούλας Μαλαίνου


Ούτε ένα 24ωρο προτού επιστρέψει η τρόικα και σχεδόν 20 μέρες μετά το "αντάρτικο" με την αποχή, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να πατήσουν "γκάζι" στη διαδικασία των πλειστηριασμών από 29 Νοεμβρίου, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για απόλυτη ασφάλεια της σωματικής τους ακεραιότητας.


Στην πραγματικότητα, κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει, αν η κατάσταση στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας θα είναι καλύτερη ή χειρότερη υπό την απειλή της αυταπαγγελτης δίωξης, για όσους επιχειρούν να παρεμποδίσουν τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας. Αν οι σκηνές ροκ που σημειώνονταν κάθε Τετάρτη μέχρι πρότινος, θα εξακολουθούν να καταγράφονται ή οι περιουσίες θα βγαίνουν στο "σφυρί" δίχως να "ανοίγει μύτη".


Πάντως, από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι κατά τη χθεσινή, επεισοδιακή κατά τ' άλλα, ΓΣ του ΔΣ του Συλλόγου τους, διεμήνυσαν πως αποφασίζοντας να "λύσουν" την αποχή τους, δίνουν περιθώριο διμήνου στην κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και σε ο,τι αφορά την αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής των πλειστηριασμών.


Ο "αστερίσκος" αυτός θα μπορούσε να "διαβαστεί" και ως "παράθυρο" και σε νέες κινητοποιήσεις στο μέλλον, εάν κι εφόσον η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα (όπως συνηθίζει)...


Η αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων-ενώ αρχικά η αποχή είχε οριστεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους- ήταν ουσιαστικά δεδομένη από την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με "πανηγυρικό" ύφος τη διανομή του "κοινωνικού μερίσματος". Ήταν τότε που οι κκ. Κοντονης και Τόσκας με μία καυστική ανακοίνωση είχαν προκαταβάλει την οπισθοχώρηση των συμβολαιογράφων ως προς το "μπλόκο", επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιησεων των τραπεζών στους πολίτες και δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στους "μπαχτατσηδες" να διαταράσσουν το τραπεζικό σύστημα, που κοντεύει να "εκραγεί" από τη βόμβα των "κόκκινων δανείων".


Και λέμε "προκαταβάλει", διότι η σχετική ανακοίνωση είχε δει το φως της δημοσιότητας, πριν τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των συμβολαιογράφων, ώστε οι ίδιοι να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον της κινητοποίησης τους.


Σαφώς και δεν ήταν τυχαία η "πρεμουρα" της κυβέρνησης να "λύσει" το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων άμεσα, την ώρα που σύσσωμοι οι θεσμοί πίεζαν για τους πλειστηριασμούς και τα σενάρια περί και νέας ανακεφαλαιοποιησης ολοένα και "φούντωναν".


Όπως είχε γράψει ξανά το "xrimaonline.gr", η κυβέρνηση "έδωσε" πλειστηριασμούς και ΔΕΗ-το deal για την πώληση των λιγνιτικων μονάδων βρίσκεται στην τελική ευθεία"-για να λάβει το ok των δανειστών ως προς τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.


Έτσι, ανατρέπει η ίδια το "αφήγημα" της δίκαιης, κοινωνικής πολιτικής της, καθώς η Αριστερά μετέτρεψε το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" σε "κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζιτη". Η αποχή των συμβολαιογράφων ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει θέση και να επιλέξει στρατόπεδο, αν κι η ιστορία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα έχει το αριστερό του ακροατήριο.


Το τελικό πόκερ θα παιχτεί τώρα στις αίθουσες του Χίλτον με την "αφρόκρεμα" των δανειστών, η οποία πιέζει για 18.000 πλειστηριασμούς.


Ειδικότερα, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016.


Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και μάλιστα υπό την απειλή της αυταπαγγελτης δίωξης. Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται να επιμένει ότι η πρώτη κατοικία ως 300.000 ευρώ προστατεύεται.


Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από 1.1.2018 για τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ), τα οποία προστατεύονται από την πώληση σε fund μόνον ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Tα κριτήρια που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον.


Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.


Τέλος, όσον αφορά τη χθεσινή ΓΣ των συμβολαιογράφων, οι αποφάσεις ελήφθησαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να παραιτηθούν.


Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βλαχάκη, Ευαγγελία Σταμέλου, Στυλιανό Ρέβελα, Φωτεινή Τριγάζηκαι Ελένη Τσερτσιγιάννη. Οι παραιτηθέντες κατήγγειλαν χειρισμούς και μεθοδεύσεις της διοίκησης του Συλλόγου και ιδιαίτερα του προέδρου Γιώργου Ρούσκα, υποστηρίζοντας ότι οδήγησαν τους συμβολαιογράφους, μετά από ένα χρόνο εξευτελισμών, μέσα και έξω από τα Ειρηνοδικεία, να καλούνται σήμερα να πάρουν θέση και να απολογηθούν για τη σωτηρία της χώρας, ενόψει της αξιολόγησης.


Πάντως, τα γκάζια των θεσμών για επίσπευση των πλειστηριασμών ανεβάζουν τον πήχη δυσκολίας στην Ηρώδου Αττικού, όπου καλούνται τώρα να βρουν νέο επικοινωνιακό «αφήγημα», πάνω στο οποίο θα στηρίξουν το γεγονός πως με πρώτη φορά Αριστερά περιουσίες θα βγαίνουν στο σφυρί και μάλιστα με "ανοιχτή" την παρέμβαση της αστυνομίας.

Αν σου άρεσε κάνε