Τι ισχύει για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης από ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους
Όπως ορίζεται, ο/η ανασφάλιστος/η, διαζευγμένος/η σύζυγος δικαιούται να διατηρήσει, ως άμεσα ασφαλισμένος, το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο που είχε κατά τον χρόνο λύσης του γάμου ο έτερος σύζυγος, εφόσον ο γάμος λύθηκε, μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του, αντί του 35ου που ίσχυε με τον ν. 1469/1984 και δεν καλύπτεται άμεσα ή έμμεσα για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλον ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο.
Μετά την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που συστήθηκε με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85) και στο πλαίσιο της ενιαιοποίησης των ποσοστών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης και της βάσης υπολογισμού τους, με την παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4488/2017, ορίζεται ότι για τη διατήρηση του δικαιώματος της προηγούμενης παραγράφου, η μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης που θα καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος, θα υπολογίζεται επί του εκάστοτε βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών και θα είναι: α) Για τον ΕΦΚΑ, για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και για το Δημόσιο σε ποσοστό 6,45% και β) στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, η προβλεπόμενη από τους οικείους κανονισμούς εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη.
Το ανωτέρω ασφαλιστικό δικαίωμα ασκείται από τον ενδιαφερόμενο εντός ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης διαζυγίου, αντί της τελεσίδικης που ίσχυε με τον ν. 1469/1984.
Σημειώνεται, ότι οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4488/2017 ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (13/9/2017).