elllada-komision-g-axiologisi

Κομισιόν: «Τρέξτε» την αξιολόγηση, αλλιώς ξεχάστε την ανάπτυξη!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 13/11/17, 16:59
Οι «μνήμες» από τα περσινά «δράματα» της β’ αξιολόγησης είναι ακόμη «νωπές» για τους θεσμούς, όπως προκύπτει από την αναλυτική έκθεση 187 σελίδων της Κομισιόν, η οποία «βλέπει» το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Η Κομισιόν, μάλιστα, συνδέει την ανάπτυξη με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πατάει «γκάζι» στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, υπενθυμίζοντας πως «τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή».

Αν και η ΕΕ επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δικαιοσύνη και την δημόσια διοίκηση, εντούτοις η ίδια πιέζει την Αθήνα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή των οποίων θα κρίνει την επιτυχία του τρίτου προγράμματος.

Σε αυτό το σημείο η ΕΕ αποδομεί το πρωθυπουργικό «αφήγημα» περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ζητώντας από την Αθήνα να εξακολουθήσει να «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις και μετά το ερχόμενο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, δε η Κομισιόν χτυπάει «καμπανάκι» και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως οι πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, παρά την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία από αυτή που αναμενόταν, το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε να ανακάμπτει στα μέσα του 2016 και η "η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των αναθεωρήσεων του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕSM". Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται, η απασχόληση αυξήθηκε κατά το 1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η ανεργία μειώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του 2017 αλλά, συνολικά, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, ιδίως στις νέες ηλικίες.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,5% το 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να είναι η κινητήριος δύναμή της, αλλά η έκθεση τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς "τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή".

Η Ελλάδα έχει, μέχρι σήμερα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπεται να αποδώσουν 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Υποστηριζόμενη από αυτά τα μέτρα και τις ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις, η Ελλάδα υπερέβη το δημοσιονομικό της στόχο κατά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ το 2016. Λαμβάνοντας υπόψη την εισαγωγή του Προγράμματος Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (SSI), η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 9,7 δισ. τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισ. τον Ιούλιο του 2017, εξαιτίας των εκταμιεύσεων της πρώτης και δεύτερης δόσης που με συγκεκριμένο ποσό κάλυοταν τέτοιου είδους οφειλές. Παρά την πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, "περισσότερες προσπάθειες θα χρειαστούν για να να εκκαθαρίσουν οι εναπομείνασες καθυστερημένες οφειλές αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα που οδηγούν στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών", σημειώνεται.

Όσον αφορά την δυσκολία της Ελλάδας στην συλλογή φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, η ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων έχει βοηθήσει στην περαιτέρω χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ δικαστικών και φορολογικών αρχών και προώθηση μέτρων για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση, χάρη σε μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015 "οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα καλά κεφαλαιοποιημένες, με μέσο δείκτη "Core Equity Tier” 1 17% (άνω του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ 14.5 %) στο τέλος του 2016". Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την μείωση σημαντικών μη λειτουργικών ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία "μπορούν να λειτουργήσουν ως αποστράγγιση της οικονομίας και να παρεμποδίσουν τα κανάλια πίστωσης". Ο λόγος NPE των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών "παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση των κόκκινων δανείων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016".

Αξίζει να επισημανθεί η τοποθέτηση της Επιτροπής ως προς τα περί ιδιοκτησίας.

Η Κομισιόν πογραμμίζει ότι η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και οικειοποίηση (ιδιοκτησία) του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει κλειδί για την διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του. Η Ελλάδα χρειάζεται να αξιοποιήσει τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν ως τώρα για την εγκαθίδρυση απόλυτης αξιοπιστίας, την στήριξη της εμπιστοσύνης και την δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος για τη συνέχεια. Αυτό θα είναι κρίσιμο για να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία και να ξεπεράσει την ανάγκη για οικονομική βοήθεια μετά από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη βάση για μια επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή θα είναι ο θεμέλιος λίθος του επόμενου έτους υπό το πρόγραμμα του ESM. Αν και οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί (όπως το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το μοναδιαίο εργασιακό κόστος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υποκείμενων διαρθρωτικών αδυναμιών και των συσσωρευμένων προβλημάτων (όπως το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων δανείων») θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του. Από την άποψη αυτή, οι πολιτικές του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια εύλογη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση», σημειώνει.

Αν σου άρεσε κάνε