Στις «Συμπληγάδες» ΔΝΤ – ΕΕ για το χρέος η Ελλάδα
Παρά τις προσδοκίες της Αθήνας για διευθέτηση του χρέους, όλα δείχνουν ότι η λύση καταρρέει στις… Συμπληγάδες ΔΝΤ- Ε.Ε
Οι δανειστές δεν φαίνεται να δίνουν λύση που θα μετατρέψει σε βιώσιμο το χρέος.
Το ελληνικό χρέος γίνεται και πάλι πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου. Το σενάριο της σταδιακής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο, παρότι αποτελεί τη βασική επιλογή της Ευρώπης για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ χθες για μία ακόμη φορά πέταξε το «μπαλάκι» της ελάφρυνσης χρέους στους Ευρωπαίους δανειστές υπό την υπενθύμιση μάλιστα πως η επίτευξη συμφωνίας επί αυτού του ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Ρωτήστε εκείνους», απάντησε σε ερώτηση για το χρέος ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τονίζοντας πως το θέμα της ρύθμισής του αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωπαίους πιστωτές.
Το σχέδιο των Ευρωπαίων προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Οι μόνες ήπιες παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι:
-Αποπληρωμή των 11,4 δισεκ. του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον ESM
-Τμηματική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA – ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ (η ΕΚΤ κατέχει 18 δισεκ. ελληνικά ομόλογα) -.
- Η διαδικασία επιμήκυνσης των ομολόγων EFSF και μείωσης των επιτοκίων EFSF είναι ακόμη στον αέρα.
Το Ταμείο απαιτεί μια «καθαρή λύση», δηλαδή μια απόφαση που θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2018, και πάντως πριν τη λήξη του παρόντος ευρωπαϊκού προγράμματος, η οποία θα προβλέπει μια σημαντική επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, τουλάχιστον κατά 10 χρόνια, αν όχι κατά 15.
Μόνο έτσι, τονίζεται από την Ουάσιγκτον, θα μπορέσει και το Ταμείο να εκδώσει μια «καθαρή», θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να ενεργοποιήσει και το δικό του πρόγραμμα. Εκτιμάται, εξάλλου, ότι την ίδια «καθαρότητα» ζητεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να εκδώσει τη δική της, θετική έκθεση βιωσιμότητας και να εντάξει, έστω και για διάστημα λίγων μηνών, τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.