«Παιχνίδι» καθυστερήσεων με τις επενδύσεις (;)
Η είδηση της αναστολής της επένδυσης στις Σκουριές δεν αποτελεί «βόμβα» για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Καναδοί «κουνούν το δάχτυλο» στην κυβέρνηση Τσίπρα για καθυστερήσεις, που θα… στοιχίσουν. Δεύτερον, είναι ακόμη «νωπές» οι μνήμες από το τελεσίγραφο του «κολοσσού» πως θα εγκαταλείψει τις εργασίες του στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο και τρίτον, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει… πως μένει Ελλάδα, μέχρι να φύγει, αν… το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, αν ο διάλογος με την ηγεσία δεν καταστεί επιτυχής.
Ούτε, βέβαια, η εγχώρια πολιτική σκηνή πρέπει να ξαφνιάστηκε από την απόφαση της Elodado Gold και να βάλει την επένδυση στις Σκουριές στον «πάγο» και να καταθέσει τρεις προσφυγές στο ΣτΕ, ούτε ενδεχομένως και όποιος παρατηρεί την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής», είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Eldorado στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας παράλληλα την άρση της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές, στην οποία είχε προχωρήσει νωρίτερα μέσα στο μήνα.
Τότε, ο George Burns, ο επικεφαλής της επιχείρησης, είχε ξεκάθαρα θέσει ζήτημα σαμποτάζ ως προς την ολοκλήρωση της επένδυσης από την πλευρά της κυβέρνησης, «δείχνοντας» τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος πριν τον ανασχηματισμό τον περσινό χειμώνα ήταν στο «τιμόνι» του υπουργείου Ενέργειας, έχοντας ταχθεί ανοιχτά κατά της ιδιωτικοποίησης (και) της ΔΕΗ. Κατόπιν… «υπόδειξης» της τρόικας και απόφασης του Αλέξη Τσίπρα, ο «σύντροφος» μετακινήθηκε εν συνεχεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Εξάλλου, δεν ήταν μόνο οι Καναδοί δυσαρεστημένοι. Κι οι Αζέροι της Socar, το «φαβορί» στον διαγωνισμό για την πώληση ΔΕΣΦΑ είχαν εκφράσει ανάλογη δυσφορία για το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ώσπου αποχώρησαν από την κούρσα διαδοχής.
Φαίνεται, όμως, πως ο κ. Σκουρλέτης άφησε «βαριά κληρονομιά» στον κ. Σταθάκη, ο οποίος αν και χορήγησε όλες τις άδειες για την Ολυμπιάδα, εντούτοις ο ίδιος άφησε σε εκκρεμότητα την τελευταία, που αφορούσε την τροποποίηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές, με τους Καναδούς να προσφεύγουν ξανά στο ΣτΕ μόλις μία μέρα προτού γνωστοποιήσουν το «πάγωμα» της επένδυσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Eldorado Gold έχει αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για διαιτησία, προκειμένου να επιλυθούν οι θεμελιώδεις διαφωνίες, που έχουν έως επίκεντρο την μέθοδο μεταλλουργίας.
Σημειώνεται πως η Eldorado προχώρησε και σε τρεις προσφυγές στο ΣτΕ, με τις οποίες ζητείται η δικαστική προστασία έναντι του ΥΠΕΝ που «καθυστέρησε την έκδοση αδειών ρουτίνας» με αποτέλεσμα «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της εγκατάστασης στις Σκουριές». Επιπλέον, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή για μη συμμόρφωση του ΥΠΕΝ σε προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Μάλιστα, οι Καναδοί αφήνουν και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά… επισημαίνοντας πως «θα επανεκτιμήσουν την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών».
Στο… «ρελαντί»!
«Βόμβα» θα μπορούσε να αποτελέσει η απόφαση της Eldorado για το Μαξίμου μόνο από την άποψη της χρονικής συγκυρίας. Αυτή την περίοδο «τρέχει» η γ΄ αξιολόγηση με σοβαρές «εμπλοκές» να σημειώνονται στα «μέτωπα» των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, ενώ η κυβέρνηση έχει να κλείσει δεκάδες άλλα προαπαιτούμενα μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια. Το πολιτικό «θερμόμετρο» είναι στα ύψη εξαιτίας μίας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ άλλων τα περί ανομίας και σκανδάλων. Το Οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να «φτιάξει» κλίμα… για τις επόμενες εξόδους στις αγορές, ενώ η Αριστερά κάνει επικοινωνιακό «ζέσταμα» για το λεγόμενο «clean exit», την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Καθετί, που μπορεί να αποδομήσει τα πρωθυπουργικά «αφηγήματα» και να διαταράξει τις ισορροπίες στην Κουμουνδούρου είναι «πονοκέφαλος» για την Ηρώδου Αττικού, όπου τα προβλήματα φτάνουν με μορφή χιονοστιβάδας.
Άλλωστε, η τρόικα έχει όχι μία και δύο, αλλά πολλάκις «μαλώσει» την κυβέρνηση για την κωλυσιεργία, που σημειώνεται σε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες αν γίνουν, θα πέσουν τα Ταμεία περί τα 6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, κινείται στο… «ρελαντί». Κοινώς, στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων δεν κουνιέται φύλλο. Στο Μαξίμου φαίνεται να «παίζουν» καθυστερήσεις ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, με το «βλέμμα» στο αριστερό ακροατήριο, που παρουσιάζει «αλλεργία» στις επενδύσεις. Φαίνεται, πως αποτελούν «αγκάθι» για τις σχέσεις με τους βουλευτές του κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων συχνά πυκνά αντιπολιτεύονται την ίδια την κυβέρνηση…
Το μέτωπο «Ελληνικό»
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «παγώσει» τον χρόνο όσον αφορά και την κορυφαία επένδυση του «Ελληνικού». Τόσο στην πράξη όσο και στα λόγια.
Ξεκινώντας… αντίστροφα, από την θεωρία δηλαδή, οι αριστερές «κορώνες» περί «αγάπης» για τις επενδύσεις έχουν σταματήσει πρώτον, στην απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου και δεύτερον, στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να «αδειάζει» την κυβέρνηση κι απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα να τον ρωτά όλο νόημα: «πώς πάει η επένδυση στο Ελληνικό»;
Οι θεσμοί, πάντως, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, τότε η αξιολόγηση κινδυνεύει να «τραβήξει» πέρα από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, προκαλώντας έτσι νέο κύκλο αστάθειας κι αβεβαιότητας σε αγορές και επενδυτές.
Την «σκυτάλη» φαίνεται να παίρνει και το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, τονίζοντας σε ενημερωτικό σημείωμα πως εκκρεμούν πολλές προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας στο Ελληνικό.
Είναι προφανές, πάντως, κι όχι μόνο από το επίμαχο σημείωμα, πως η συμφωνία δεν πρόκειται να λάβει τη «βούλα» έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Περί… εκλογών
Υπάρχει, βέβαια, κι η «πίτα» εκείνη πολιτικών κι οικονομικών αναλυτών που λένε πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να στρώσει σταδιακά το «χαλί» για πρόωρες εκλογές το 2018, «βλέποντας» τα «κουκιά» να μην βγαίνουν και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνονται.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει θυμηθεί το… λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» και με αριστερή ρητορική ενδεχομένως και να δραπετεύσει μέσω της κάλπης, αφήνοντας τη «βαριά ουρά» στη ΝΔ.