katatheseis

Τι κρύβουν τα γερμανικά σενάρια για bail in και κρατικοποίηση των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/11/17, 08:37
Του Αλέξη Ρωμανού

Σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων και κρατικοποίησης ελληνικών τραπεζών επανέρχονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, στον γερμανικό τύπο.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκινήσει τα stress tests για να καθορίσει τη σταθερότητα των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο του 2018.

Με δείκτη βασικού κεφαλαίου (Tier 1) περίπου 17%, οι ελληνικές τράπεζες δουλεύουν καλά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένει τα δάνεια.

Περίπου το ήμισυ όλων των υφιστάμενων δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα (NPEs) ή οι δανειολήπτες βρίσκονται πολύ κοντά στην αθέτηση πληρωμής.

Νέες προβλέψεις ή διαγραφές θα έθεταν νέες επιβαρύνσεις στις τράπεζες, περιορίζοντας τα κεφάλαιά τους.

Εάν απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια, θα μπορούσε να προέλθει από το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Υπάρχουν ακόμα κεφάλαια 19,6 δισ. ευρώ που μπορούν να διατεθούν για το σκοπό.

Ωστόσο αυτό θα οδηγούσε σε εθνικοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να αναγκάσουν τους καταθέτες να πληρώσουν, δηλαδή bail-in.

Και οι δύο επιλογές θα είχαν καταστροφικά αποτελέσματα και θα αποτελούσαν τεράστια αποτυχία στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για το λόγο αυτό τα stress tests για τις τράπεζες θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της μοίρας της Ελλάδας, τονίζει η Handelsblatt.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πετύχουν τον στόχο του έτους για τη μείωση των NPLs.

Σοβαρή απειλή για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests αποτελεί η απεργία των συμβολαιογράφων που αποσκοπεί στην κατάργηση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μάλιστα, με αφορμή την απεργία, οι Financial Times επισημαίνουν «η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πετύχουν τον στόχο του έτους για τη μείωση των NPLs, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα στις αρχές του 2018».

Εξάλλου, τα νέα της απεργίας ανάγκασαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, να ζητήσει -κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (6/11/2017)- τη γρήγορη επίλυση της διαμάχης.

Επίσης, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, ο κ. Draghi τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα 10 δισ. ευρώ NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Επίσης περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, ενώ οι τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια αναγωγή.

Οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών θα αποτελέσουν πλήγμα για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι καθυστερήσεις θα έχουν αντίκτυπο στις προβλέψεις, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα.

Αν σου άρεσε κάνε