Φόροι μέχρι... τελικής πτώσεως!
Η μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης είναι αποκαλυπτική του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εξαιτίας των φόρων.
Ο μέσος έλληνας φορολογούμενος εργάζεται μέχρι και τις 23 Ιουλίου αποκλειστικά για να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!
Δέκα χρόνια πριν (2007) το ΑΕΠ της χώρας ήταν 223,2 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φόρων που εισέπραξε τότε το κράτος ανήλθε σε 48,6 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα κυμαίνονταν στο 21,7%.
Το 2017 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 178 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φόρων που πρόκειται να εισπράξει το κράτος εκτιμάται σε 51 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι στο 28,65%.
Έτσι το 2017 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από όσους πλήρωσαν το 2007, όταν το ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με τη χρονιά εκείνη έχει μειωθεί σήμερα κατά 45,2 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασε τον Σεπτέμβρη στα 4.267.408 (ένα στα δύο ΑΦΜ), με τους οφειλέτες στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να χτυπά επίσης κόκκινο αγγίζοντας 1.724.708 φορολογούμενους.
Στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα.
Οι απλήρωτοι φόροι μέσα σε ένα μήνα, από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη αυξήθηκαν κατά 664 εκατ. (από 6,661 δισ. σε 7,323 δισ.) και οι συνολικές φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο κατά 706 εκατ. ευρώ (από τα 8,551 δισ. σε 9,257 δισ.).
Αθροιστικά, παλαιά και φρέσκα (σ.σ. του 2017) ληξιπρόθεσμα διαμορφώνονται πλέον σε 98,745 δισ ευρώ, αρκετά παραπάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Την ίδια ώρα «βουτιά» στο εισόδημα των νοικοκυριών και σημαντική μείωση της αποταμίευσης είναι, μεταξύ άλλων, οι συνέπειες της επιλογής της κυβέρνησης της Αριστεράς να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,7 δισ., καθώς το 2016 διαμορφώθηκε σε 114 δισ. από 116,7 δισ. έναν χρόνο πριν.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
«Παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τα φορολογικά έσοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Οι υψηλοί συντελεστές - αλλά και οι άλλοι σχετικοί παράγοντες- λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και ενισχύουν την «έξοδο» των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες με πιο φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν».
Με αυτό το συμπέρασμα το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής περιγράφει στην τριμηνιαία του έκθεση του, την αποτυχία της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης για την επιβολή ενός πολυετούς κύματος υπερφορολόγησης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την προσέλκυση επενδύσεων που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1 δισ. το μήνα.
Επίσης, η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο – κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας - αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία.