mnimonio

Μνημόνιο: Μετά τον Αύγουστο, τί;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 06/11/17, 07:51
Του Αλέξη Ρωμανού

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, σε ενημέρωση των πρεσβευτών των 27 ευρωπαϊκών χωρών, ήταν κατηγορηματικός: «Τον Ιούνιο κλείνει το Μνημόνιο και το θέμα τους χρέους.

Η ελληνική πλευρά είναι συνεργάσιμη και το ΔΝΤ δεν προβάλλει προσκόμματα.

Σε όλες τους τις συναντήσεις οι κοινοτικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν σε όλους τους συνομιλητές τους από την Ελλάδα, ότι εκείνο που προέχει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Και ότι τίποτε άλλο δεν έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή. Κάτι που επικοινωνούν με αρκετά εμφαντικό τρόπο... Γι' αυτό άλλωστε και υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η κυβερνητική θητεία, τουλάχιστον όχι πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Είναι λοιπόν προφανές ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση την Ε.Ε. και κυρίως τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και να υπάρξει κίνδυνος για ένα νέο ελληνικό «ατύχημα».

Ξεχάστε την «καθαρή» έξοδο

Πάντως σοβαρές επιφυλάξεις για μια «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο εκφράζει το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor, το οποίο σε ανάλυσή του υποστηρίζει ότι η χώρα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια μετά το 2018.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν γίνει πλέον εγκάρδιες. Όμως δεδομένου ότι το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2018, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για πρόωρες συνομιλίες για το τι θα ακολουθήσει. Η λήξη του προγράμματος δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς η Ελλάδα πιθανώς να συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια» σημειώνει η ανάλυση.

«Η επόμενη στήριξη της Ελλάδας, όμως, δεν θα είναι απαραίτητα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, συνδεδεμένο με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα ερωτήματα για το τι μορφή θα λάβει αυτή η στήριξη -και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντηθούν- μπορεί να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά» επισημαίνει η έκθεση.

Τρία σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια για μετά τον Αύγουστο 2018.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το πρώτο σενάριο είναι ένα νέο Μνημόνιο, δηλαδή ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το σενάριο αυτό δεν είναι το επικρατέστερο, καθώς ούτως ή άλλως δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια διάθεση από τους Ευρωπαίους, που θα έπρεπε να ξαναπεράσουν μια δανειακή σύμβαση από τα Κοινοβούλια τους.

Το δεύτερο σενάριο είναι στη λογική της «καθαρής» εξόδου, που αποτελεί το κυβερνητικό αφήγημα. Οι πιθανότητες για κάτι είναι περιορισμένες, αφού προϋποθέτει μια ραγδαία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κατά τουλάχιστον 6 βαθμίδες, αφού σήμερα τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια».

Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει με επιτόκια τουλάχιστον 6%.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει Προληπτική Πιστωτική Γραμμή- βασικά με τα περίπου 28 δισ. ευρώ που θα μείνουν αδιάθετα στον ESM-σε συνδυασμό με μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, τα οποία θα ενεργοποιούνται με βάση μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζει η Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε