Μήνας «βαρόμετρο» για swap ομολόγων: Τα σενάρια και το «clean exit»
Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloombeg αναφέρει ότι το swap των ελληνικών ομολόγων θα γίνει στα μέσα του Νοεμβρίου. Όπως επισημαίνεται, η ανταλλαγή αφορά σειρά 20 ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μετατραπούν σε τέσσερα ή πέντε ομόλογα με λήξεις μεταξύ του 2023 έως και 2042.
Σύμφωνα με το BBG, η κίνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και η εκκαθάριση να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα.
Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αυτή η κίνηση αν κι έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, ωστόσο θα μπορούσε να σημειώσει ουσιαστική συμβολή στο σενάριο της ομαλής αυτοχρηματοδότησης από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών έχει προδιαγράψει αρκετές εκδόσεις έως το καλοκαίρι του 2018 και για λόγους άντλησης ρευστότητας και για λόγους βελτίωσης της καμπύλης αποδόσεων. Τα σχέδια ανταλλαγής έχουν τεθεί ήδη υπόψη των θεσμών, παίρνοντας πράσινο φως ως προς τη φύση του σχεδίου. Θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι σχεδιασμοί του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους βοηθούν και τη δομή του χρέους και τη ρευστότητα.
Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με αναλύσεις τους προειδοποιούν ότι αν δεν βγει η Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον δυο τρεις φορές ακόμα ως το καλοκαίρι του 2018, τότε όχι έξοδος από το Μνημόνιο δεν έρχεται, αλλά δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο αναμένεται. Πάντως, τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις προδιαγράψει με ασφάλεια.
Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι το 2019 η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χρειάζεται περίπου 17,5 δισ. ευρώ και χωρίς καθαρή έξοδο στις αγορές θα πρέπει να στραφεί και πάλι για δανεικά στην ευρωζώνη.
Αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί ταχύτατα χωρίς τριγμούς εσωτερικούς και εξωτερικούς, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει τον Αύγουστο του 2018 στην υποκατάσταση του σημερινού Μνημονίου από ένα συγκριτικά ηπιότερο συνοδευόμενο από μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Το σενάριο του clean exit είναι όμως αμφίβολο, εάν βέβαια το πιστεύει κανείς πραγματικά ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης.
Το μεγάλο στοίχημα
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το αργότερο έως τον Ιανουάριο αποτελεί μεγάλο στοίχημα, αν όντως θέλει η κυβέρνηση να βάλει στις αρχές του νέου έτους - όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανεξετάσει τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος - στο τραπέζι το θέμα του χρέους και την επόμενη μέρα μετά το τρίτο πρόγραμμα.