xrimatistirio

Εκτός του διεθνούς «πάρτι» το ΧΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/11/17, 08:48
Του Αλέξη Ρωμανού

Τα υψηλά κέρδη της τελευταίας συνεδρίασης του Οκτωβρίου μπορεί να έδωσαν μία μικρή άνοδο 0,49% σε μηνιαίο επίπεδο, όμως δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη μεγάλη αδυναμία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να συμμετάσχει στο… "πάρτι" των διεθνών αγορών.

H σχετικά καλή έκβαση των πρώτων διαβουλεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας δεν αποτέλεσαν τον "καταλύτη", που ζητεί η χρηματιστηριακή αγορά για να επανέλθει σε ανοδική τροχιά και να συγχρονιστεί με το κλίμα ευφορίας, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Έτσι, παρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, η επενδυτική κοινότητα δεν εκτιμά ότι η ολοκλήρωση θα επιτευχθεί εντός του 2017, με τους περισσότερους να θεωρούν, ως πιθανότερη εκδοχή την επίτευξη συμφωνίας στο 1ο δίμηνο του 2018.

Η επενδυτική αποχή των κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών, που φαίνεται αφενός να διατηρούν αμφιβολίες κυρίως για τις τράπεζες και αφετέρου να περιμένουν κάποια νέα πτωτική κίνηση, για να αρχίσουν να «μαζεύουν» μετοχές, συνεχίζεται και αποτελεί τον κύριο παράγοντα καθήλωσης του ημερήσιου τζίρου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πέριξ των 40 εκατ. ευρώ, κάτι που εκθέτει την αγορά σε κινδύνους, όποτε οι δυνητικοί πωλητές αποφασίζουν να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται ότι οι περισσότερες συνεδριάσεις είναι πολύ «χλωμές», από πλευράς τζίρου και με διακυμάνσεις σε στενό εύρος, ενώ η αγορά «ζωηρεύει» με κακό τρόπο σε τακτά διαστήματα, όταν οι πωλητές αποφασίζουν να «χτυπήσουν» πιο δυνατά, κυρίως τις τραπεζικές μετοχές.

Το ευρύτερο περιβάλλον για την αγορά φαίνεται να έχει βελτιωθεί, καθώς οι ανησυχίες για συγκρούσεις με τους δανειστές ή για επιβολή πρόσθετων μέτρων το 2018 εξασθένησαν, μετά τις συνομιλίες κυβέρνησης-θεσμών της περασμένης εβδομάδας. Το πολιτικό κλίμα γύρω από τη διαπραγμάτευση δείχνει καλό, καθώς και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως έχουν την πρόθεση να ολοκληρώσουν γρήγορα την αξιολόγηση.

Σε αυτό το στάδιο, δεν αναμένονται σοβαρές συζητήσεις για το θέμα του χρέους. Όπως ενημέρωσε τους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, το θέμα του χρέους και της ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ θα λυθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή "πονοκεφάλων" για τους επενδυτές, η παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση έχει θέσει τις μετοχές σε ιδιότυπη επενδυτική... "καραντίνα" και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει πολύ σύντομα.

Ιδιαίτερα σημασία θα έχει να πάνε όλα καλά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και να φανεί με πειστικό τρόπο ότι το θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αρχίζει να παράγει αποτελέσματα..

Οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν και η οικονομία δεν έχει βρει δικό της βηματισμό.

Μπροστά μας έχουμε τον Νοέμβριο, στη διάρκεια του οποίου αρκετά διεθνή funds ολοκληρώνουν την επενδυτική τους στρατηγική για το 2017.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα το 2017, είναι σχεδόν αποκλειστικά επενδυτικά κεφάλαια και όχι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Εκτός απροόπτου, αυτό θα δράσει σταθεροποιητικά ή και ευνοϊκά, καθώς κανείς δεν θέλει να εμφανίσει ζημιές.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η απαιτήσεις της αξιολόγησης, παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα για τις τράπεζες, όσο και αν οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους.

Αν σου άρεσε κάνε