Κοινωνικό Μέρισμα: Οι δανειστές βάζουν τους όρους τους
Το ιδιαιτέρως αυξημένο πλεόνασμα σε σχέση με το στόχο, το οποίο προέκυψε από την εξαντλημένη πλέον φοροδοτική ικανότητα και υπομονή των πολιτών, η κυβέρνηση σκοπεύει να το διανείμει στους οικονομικά αδύνατους και γι’ αυτό φέρεται να έχει και τη συναίνεση των Βρυξελλών, έστω και με αστερίσκους.
Μετά τα ευτράπελα του περασμένου έτους, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν στο Μαξίμου πως το συνολικό ύψος του κοινωνικού επιδόματος, αλλά και οι κατηγορίες των πολιτών που θα το λάβουν, θα συμφωνηθούν μεταξύ Αθήνας-Θεσμών στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Τότε, που οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν κατά πόσον έχουν κλείσει τα 71 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Άλλωστε, η διαδικασία αυτή πρέπει να κλείσει το αργότερο ως τον Ιανουάριο. Πάντως, μόλις χθες ο Ευκ. Τσακαλώτος είπε στη δημόσια τηλεόραση πως υπάρχει συμφωνία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Όπως και να’χει, η Αθήνα κάνει λόγο για υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ ή και παραπάνω. Με αυτό το ποσόν αναμένεται να καλυφθεί και η απαίτηση των δανειστών για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Από το αναμενόμενο υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, 700-800 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα και τα υπόλοιπα 400 – 500 εκατ. ευρώ θα πάνε για επιστροφές φόρων, αλλά και για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ταμειακών διαθεσίμων.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι το Κοινωνικό Μέρισμα αναμένεται να δοθεί σε 800.000 – 900.000 πολίτες, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και όχι όπως πέρυσι που μοναδικό κριτήρια ήταν το ύψος της σύνταξης. Συγκεκριμένα, το κοινωνικό μέρισμα θα αφορά φτωχές οικογένειες που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη στα όρια της φτώχειας.
Πέρσι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην τηλεόραση και απλώς ανακοίνωσε την απόφαση του, κάτι που εξόργισε τους δανειστές, αφού δεν προηγήθηκε διάλογος επί του θέματος. Τότε, εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, που κατέληξε σε μια απολογητική επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Με την επιστολή αυτή δεσμεύθηκε ότι οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον κόφτη σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι τα μέτρα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να προέρχονται από συμφωνία με τους θεσμούς, όπως προβλέπεται από τα μνημόνια…