Πλησιάζει το «τσουνάμι» πλειστηριασμών, πότε πατάει «φρένο» η Εφορία
Το "μέτωπο" των πλειστηριασμών βρίσκεται, εξάλλου, σε πρώτο πλάνο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, με τους δανειστές να ανεβάζουν στροφές ως προς τις απαιτήσεις τους και το Μαξίμου να "σβήνει" τις δήθεν "κόκκινες γραμμές".
Σχεδόν ένα μήνα, πριν οι τράπεζες αλλά και το Δημόσιο πατήσουν το «κουμπί» και προχωρήσουν σε «σαφάρι» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ακόμη και πρώτης κατοικίας, ο γενικός διευθυντής της Φορολογικής Διοίκησης Ευθύμιος Σαΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αντώνιου Γρέγου, διευκρινίζει πότε η Εφορία «παγώνει» τους πλειστηριασμούς οφειλετών.
Ειδικότερα:
Η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας) κλπ, ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού, εκτιμάται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., αν πιθανολογείται η κατάταξη του Δημοσίου στον πίνακα διανομής του πλειστηριάσματος του κατασχεθέντος ακινήτου καθώς και το χρονικό σημείο που κρίνεται πρόσφορο για τη διενέργεια του πλειστηριασμού από το Δημόσιο προκειμένου να εισπραχθεί σημαντικό ποσό οφειλής, αφού η μη τήρηση των προθεσμιών έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού δεν επιφέρει την ακυρότητα αυτού.
Επιπρόσθετα, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.
Ωστόσο, δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.
Επίσης, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής αναστέλλεται κατά περίπτωση η ποινική διαδικασία ή αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
Πρώτη κατοικία: Στο σφυρί με διαδικασίες εξπρές
Ακόμη και για χρέη μόλις των 2.500 ευρώ οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους σε ένα «τσουνάμι» πλειστηριασμών, το οποίο αναμένεται να «φουντώσει» από τις αρχές Δεκεμβρίου , με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οικίες θα βγαίνουν στο σφυρί με διαδικασίες εξπρές.
Πρόκειται για τουλάχιστον 5.000 περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, για χρέη προς τις τράπεζες οι οποίοι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα εκτοξευτούν και θα ξεπεράσουν τις 20.000, καθώς οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα, έτσι ώστε να πιάσουν τους στόχους της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων πάνω από 100.000 κόκκινα δάνεια ετοιμάζονται να καταγγείλουν οι τράπεζες, ενόψει της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών!
Τεχνικά όλα ήταν έτοιμα για ξεκίνημα το Σεπτέμβριο καθώς είχε ολοκληρωθεί και η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων.
Με δεδομένο όμως ότι ο οφειλέτης θα έπρεπε να ενημερωθεί δύο μήνες πριν την κατάσχεση, γίνεται αντιληπτό γιατί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.
Ισχυρό πρέσιγνκ στις τράπεζες για να μειώσουν πάση θυσία τα «κόκκινα» δάνεια ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τις πιέσεις που δέχεται με τη σειρά της από την ΕΚΤ και τις προτρέπει να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς μετά την καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
O SSM και το ΔΝΤ ζητούν επιτακτικά από τις ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με στόχο να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων. Η Κριστίν Λγκάρντ κατά την συνάντησή της με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νίκο Καραμούζη έθεσε επιτακτικά το θέμα των πλειστηριασμών.