Greece bailout negotiations failed

CNBC: Ο «εφιάλτης» τελειώνει για την Ελλάδα ή ο «εφιάλτης Ελλάδα» τελειώνει για την Ευρώπη;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 26/10/17, 11:20
Την ώρα που η Ελλάδα έχει μπροστά της ακόμα δύο αξιολογήσεις-εκτός της γ’ που βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, μέχρι να βγει από το πρόγραμμα, οι διεθνείς αναλυτές «ερευνούν» το λεγόμενο «clean exit», την «καθαρή έξοδο»… μετά το καλοκαίρι του 2018.

Η αλήθεια είναι πως γύρω από το επίμαχο αυτό ζήτημα οι εκτιμήσεις των ξένων οικονομολόγων δεν ταυτίζονται με τα «αφηγήματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμπίπτουν όμως με τις ανησυχίες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, όπως αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ενώ λοιπόν το Μαξίμου κάνει λόγο για έξοδο από την Επιτροπεία, οι αναλυτές συντάσσονται με την πλευρά των θεσμών, επισημαίνοντας πως η χώρα θα βρίσκεται υπό το ευρωπαϊκό «στόχαστρο» για χρόνια ακόμα!

Γίνεται λόγος ακόμη και για το «φάντασμα» της χρεοκοπίας..., ενώ η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί πως μία ελάφρυνση του χρέους αν και θα έδινε «ανάσα» στη χώρα, εντούτοις συγκεντρώνει «αδύναμες» προς το παρόν προοπτικές σε σχέση με την άμεση πραγματοποίησή της.

«Ο εφιάλτης τελειώνει, αλλά το πραγματικά δύσκολο κομμάτι ίσως τώρα ξεκινάει», αναφέρει το CNBC. «Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018, αλλά οι αμφιβολίες για το εάν η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, παραμένουν», επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα.

«Μετά από την εφαρμογή εκατοντάδων νέων νόμων σε ανταλλαγή με τις δόσεις του προγράμματος, η Αθήνα θα "αποχωριστεί" τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα συμβιβάστηκε με τις απαιτήσεις των πιστωτών, απέφυγε πολιτικές κρίσεις και αναπτύσσεται ξανά. Η Ευρώπη θα θέλει να "ξεφορτωθεί" αυτό το βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και για αυτό είναι μάλλον απίθανο να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια, μετά από το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της την Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα», τονίζει ανώτατος αξιωματούχος στο CNBC.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα φέρει σε πέρας το πρόγραμμα και δεν θα αποτελεί πλέον "πονοκέφαλο"», υπογραμμίζεται.

Μιλώντας στο CNBC, o επικεφαλής του Centre for European Policy Studies, Daniel Gros, επισημαίνει πως «δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα. Η χώρα συνεχίζει να περνάει όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ζητά η Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει».

Από την πλευρά της, η  Maartje Wijffelaars, οικονομολόγος της RaboResearch's Global Economics and Markets, σημειώνει πως η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσεται αργά, αλλά η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ μεγάλη».

«Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχίζει το δημοσίευμα. Ωστόσο, ούτε καν αυτό δεν αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον πρόβλημα για την Ευρώπη, κυρίως επειδή δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα εφαρμοστεί. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θέλουν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων για το πρόγραμμα, μεταφέροντας τις συζητήσεις ενδεχομένως μέσα στον επόμενο χρόνο», επισημαίνεται.

«Όσο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ο κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit είναι παρών», τονίζει η Wijffelaars.

Αν σου άρεσε κάνε