Τόμσεν: Τελικά, η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε σε περικοπές συντάξεων
Την ώρα που το «μέτωπο» Ουάσινγκτον-ΕΕ ως προς το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανοίγει εκ νέου, ο Τόμσεν επισημαίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή Der Standard ότι το Ταμείο διαφωνούσε εξαρχής με την πολιτική της αύξησης των φορολογικών βαρών, ενώ δίνει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών ως προς το συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η Αθήνα αρνιόταν πεισματικά να μειώσει τις συντάξεις κι έτσι αποδέχτηκε κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. «Τελικά, η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Για κάποια χρόνια τώρα ήμασταν εμείς που απαιτούσαμε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι άδικο να επιρρίπτεται σε εμάς η ευθύνη. Από το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας το 2010 έχουν αλλάξει πολλά. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, μη αναγκαίους και φιλόδοξους που οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές. Εμείς ως ΔΝΤ το αποδεχθήκαμε. Έπειτα από κάποια στιγμή, όμως όταν τα νούμερα ξεκίνησαν να εκτροχιάζονται όλο και περισσότερο απ' τους στόχους, υποδείξαμε ότι κάτι είναι στρεβλό. Είχαμε πει τότε ότι χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Γι αυτό υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι αυτοί είναι στόχοι που θέσαμε εμείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει», υποστηρίζει ο Τόμσεν.
Και συνεχίζει: «Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά! Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».
Σύμφωνα με τον Τόμσεν, δεν υπήρχε εναλλακτική στις περικοπές, αφού δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ίσως θα έπρεπε να είναι μικρότερες
Απαιτείται επέκταση πληρωμών στο χρέος, αλλά όχι 100 χρόνια!
Ο ίδιος, πάντως, υπεραμύνεται της ανάγκης να υπάρξει ουσιαστική επέκταση ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας αφενός πως δεν χρειάζονται 100 χρόνια κι αφετέρου πως το ζήτημα έχει τεθεί ήδη επί τάπητος.
Ειδικότερα, ο Τόμσεν τονίζει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρειάζεται πιο μακροχρόνιες προθεσμίες για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της… Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια», συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα.
Ο Τόμσεν επισημαίνει, επίσης, πως το ΔΝΤ στηρίζει διάφορες προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. «Πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, οι χώρες του ευρώ χρειάζονται κοινή εγγύηση καταθέσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο διαμοιρασμός των ρίσκων μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα, και γι’ αυτό ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν πρέπει να σημαίνει πως κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία».
Ο ίδιος σημειώνει δε πως το ΔΝΤ στηρίζει έναν κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα οικονομικά σοκ, όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, οι χώρες «θα πρέπει να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χρέους».