lagarde-dnt-komision-xreos-ellada

Επανέρχεται η διαμάχη ΔΝΤ- ΕΕ για το ελληνικό χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 19/10/17, 07:49
Η διαμάχη ΔΝΤ- Ε.Ε για το ελληνικό χρέος, απλώς είχε αναβληθεί, λόγω των γερμανικών εκλογών και τώρα επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, την ώρα που ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Αιτία της αναζωπύρωσης της διαμάχης απετέλεσαν οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ότι στηρίζει τους Έλληνες στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους για να έλθει, σε λίγες ώρες μετά, η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου: «Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα»..

 

Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικά το χρέος, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

 

Όμως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ζητά το ΔΝΤ απέχουν πολύ από αυτά που προτίθεται να λάβει η Ε.Ε.

 

Η Ευρωζώνη και η Ελλάδα δεν γνωρίζουν προς το παρόν την πρόθεση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά μόνο ότι έχει συμβιβαστεί με μια στάση αναμονής εν όψει των ελαφρύνσεων που έχουν προγραμματιστεί από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου. Στην Κομισιόν συνδέουν το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του ΔΝΤ τον Φεβρουάριο.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα με την απαίτηση της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, που παραμένει ως εκκρεμότητα της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου (μέτρα μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για την ελάφρυνση του χρέους).

 

Η ικανοποίηση ή μη του ΔΝΤ από τα περιθώρια παρέμβασης που θα παρουσιάσει τότε ο ESM ως εφικτά θα κρίνει τη συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα δρομολογήσει τη σταδιακή αποχώρησή του.

 

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, δεν θα είναι σύντομη και είναι πολύ πιθανό να κρατήσει έως το τέλος του α' τριμήνου του 2018, μέχρι να καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις από τους "θεσμούς".

 

Η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, παρότι αποφεύγεται να αξιολογηθεί ως τέτοια, αποτελεί κεντρικό σημείο των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλο βαθμό σε κεφάλαια αμφίβολης ποιότητας, όπως, π.χ., ο αναβαλλόμενος φόρος, αλλά και σε προβλέψεις για την εκκαθάριση του υψηλού ποσοστού "κόκκινων" δανείων, που δεν θεωρεί ρεαλιστικές σε ένα τόσο αυστηρό δημοσιονομικό περιβάλλον (υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα) όσο το προβλεπόμενο από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου.

 

Αντίθετα, η ΕΚΤ, ο ESM και η Κομισιόν, δηλαδή το ευρωπαϊκό σκέλος των "θεσμών", όχι μόνο υποστηρίζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική εξέλιξη της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον θεωρούν απορριπτέα την παρέμβαση του ΔΝΤ, ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες και τις εκτιμήσεις της Eurostat/ESM.
Αν σου άρεσε κάνε