Φόροι, ύφεση και ιδιωτικό χρέος συνθλίβουν την οικονομία
Σ΄έναν φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης, υψηλού ιδιωτικού χρέους και ύφεσης συνθλίβεται η ελληνική οικονομία.
Η μεγάλη φοροκαταιγίδα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχει ήδη ξεσπάσει και θα απορροφήσει περί τα 30 δις. ευρώ τα οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν σε άμεσους και έμμεσους φόρους.
Το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ. Το 2016 έκλεισε τελικά με ύφεση διαγράφοντας το «αφήγημα» για επιστροφή στην ανάπτυξη. Για να βγει ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη περί το 2% για το 2017 θα πρέπει η οικονομία να «τρέξει» περί το 3% το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Προφανώς πρόκειται για ένα μικρό…θαύμα.
Σε μια ήδη βεβαρυμμένη οικονομία, η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων βυθίζει στην καταστροφή όσους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους κοκ, που είχαν καταφέρει με κάθε δυνατόν τρόπο να επιβιώσουν στα πολύ δύσκολα τελευταία χρόνια.
Η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων, κι ιδίως της μεσαίας τάξης, έχει εξαντληθεί. Κι αυτή η κόπωση ήδη φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της είσπραξης των φόρων το πρώτο τετράμηνο του 2017.
Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.
Οπως προκύπτει από ειδική ανάλυση η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.
Προκειμένου να ξεκολλήσει με τρόπο βιώσιμο η ελληνική οικονομία από την ύφεση, απαραίτητη θεωρείται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Ήδη οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, έχουν στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία. Πριν από λίγους μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 τοποθετούνταν από την κυβέρνηση στο 2,7% και από την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρεμφερή επίπεδα. Μετά τη μνημειώδη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών πρώτο κατέβασε τον πήχη στο 1,8% κα τώρα και η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψή της στο 1,6%.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Ν. Βέττα, η οικονομία έχει δυναμική ανάπτυξης που αναμένεται να ενισχυθεί στο επόμενο έτος, ωστόσο αν εξέλθει από την κρίση και τα προγράμματα προσαρμογής χωρίς να υλοποιηθούν οι ουσιώδεις αλλαγές που εκκρεμούν η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια και εύθραυστη. Στην καλύτερη περίπτωση η οικονομία θα βρεθεί στο ίδιο σημείο από πλευράς ανταγωνιστικότητας που υπήρχε πριν την κρίση, αλλά πλέον χωρίς πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση.