«Ανάπτυξη» ΣΥΡΙΖΑ με «ψίχουλα» και «ψαλιδισμένους» μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
Δεν είναι μόνο ότι ο ιδιωτικός τομέας αμείβεται με «ψίχουλα» για όσα προσφέρει, είναι επιπλέον ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι υπάλληλοι έχουν υποστεί «βαριές» απώλειες στα εισοδήματά τους, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα διαμηνύει πως ήρθε στην εξουσία και «διόρθωσε» τις αδικίες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη, ο ΣΕΒ επισημαίνει και τη διαφορά ως προς το ύψος των μισθών, που λαμβάνουν μηνιαίως οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με το εισόδημα των δεύτερων να είναι υψηλότερο κατά 38% έναντι των πρώτων.
Πιο αναλυτικά, κατά μέσο όρο ένας υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα παίρνει καθαρό μηνιαίο μισθό 777 ευρώ, ενώ του δημοσίου 1.075 ευρώ.
Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δέχτηκαν «μαχαίρι» 1,3% στο μισθό τους, ενώ στο δημόσιο οι μισθοί αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1%. Επισημαίνεται δε ότι το 2015 είχαν αυξηθεί κατά 3,2% και το 2016 κατά 1,9%.
Στο μεταξύ, ο ΣΕΒ κρούει «καμπανάκι» για ανάκαμψη με ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός και εξαγωγές) πάψουν να έχουν την ίδια ένταση και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω.
Παράλληλα, μάλιστα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως «κλειδί» για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι, μεταξύ άλλων, η στροφή προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
«Η οικονομία ανακάμπτει λόγω αύξησης της ζήτησης, που επηρεάζεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός, εξαγωγές). Η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται, όμως, και από υψηλότερους μισθούς, καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι παραμένει η αβεβαιότητα στην διατήρηση της ζήτησης χωρίς να έχει αναδιαταχθεί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφείς βιομηχανικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι υποτονική καθώς δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, κ.α.) και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη. Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, και ενδεχομένως, να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω», τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίου του ΣΕΒ.
«Εάν δεν ενθαρρυνθούν νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δομές και αν δεν στραφεί η βιομηχανία μας προς νέες κατευθύνσεις ώστε η ανάκαμψη να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αστάθμητους παράγοντες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας», καταλήγει ο Σύνδεσμος.