«Αποστάσεις» Τσακαλώτου - Λαγκάρντ πριν τη συνάντηση του Σαββάτου
Σε διαφορετικές «μεριές» για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ «έδειξαν» σε χθεσινές (νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) δηλώσεις τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Κριστίν Λαγκάρντ. Και αυτό ενώ είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση των δύο αξιωματούχων για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, στη διάρκεια συζήτησης στο Elliot School of International Affairs με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω».
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως πρόσφατα υποστήριξε στο Eurogroup ότι «πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες» και, όπως ανέφερε, «δεν γέλασε κανένας γι' αυτό», κάτι που αποτελεί μια ένδειξη πως «προχωράμε».
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θέμα με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε η Λαγκάρντ.
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΔΝΤ, δήλωσε σε ερώτηση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της επικεφαλής του Ταμείου, πως «έχει γίνει πολλή δουλειά όλα τα χρόνια», κάνοντας λόγο για τεράστιες προσπάθειες από τους Έλληνες πολίτες, «κάτι που είναι εντυπωσιακό».
Επίσης, ανέφερε ότι τον Ιούλιο το ΔΝΤ και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που θέτει υπόκειται σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απαραίτητο βήμα για το ΔΝΤ.
Διευκρίνισε ακόμη ότι «δε ζητάμε νέα μέτρα, θέλουμε συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, και θα προσέχουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις».
Πρόσθεσε ακόμη πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία στη διαδικασία».