lagarde-regkling-esm-dnt-metra-ellada

Νέα μηνύματα για μεταρρυθμίσεις από ESM και ΔΝΤ στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/10/17, 08:59
Τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και εκπρόσωπος του Ταμείου έστειλαν μήνυμα στην Αθήνα από την Ουάσινγκτον προκειμένου να «γίνουν περισσότερα» μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Ξεκάθαρα μηνύματα για περαιτέρω προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου έστειλαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Ουάσινγκτον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Peterson Institute for International Economicsκαι απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές και το κατά πόσο ο ESM θα την υποστηρίξει αν αποτύχει, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη 10 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος της και ένα μεγάλο ποσό βοήθειας να λάβει ακόμη. 

Σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικό βήμα η έκδοση ομολόγων τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια ότι η έξοδος θα είναι επιτυχής. 

Παρατήρησε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που απομένει να γίνει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές. 

«Πιο σημαντική από την στρατηγική έξοδος στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Και το ΔΝΤ

Παρόμοιο μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έστειλε και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους και αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον δε ζητά νέα μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά εμμένει στο να «πιαστούν» οι στόχοι του τρίτου μνημονίου.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα.

Αν σου άρεσε κάνε