greece-dnt-ellada-dnt

«Νέφη» … ανησυχίας και πάλι πάνω από την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/10/17, 07:51
Του Αλέξη Ρωμανού

Ένα νέφος αμφιβολίας και φόβου έχει αρχίσει να καλύπτει την ελληνική οικονομία.

Νέο «σοκ» για την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, βάσει των οποίων θα γίνει η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.

Παρά τα όσα συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση για τη μείωση συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 και αφορολόγητου ορίου από την αρχή του 2020, οι προβλέψεις του Ταμείου αναμένεται να δείξουν σημαντικά κενά στην εκπλήρωση του στόχου του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% την περίοδο 2018-2022, και από αυτό το σημείο το ΔΝΤ θα αρχίσει έναν νέο γύρο πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ορίου και να μετά το 2022 τα ελληνικά «αντίμετρα».

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ανησυχίες με τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα ότι μπορεί ακόμη και να χαθεί η τελευταία υποδόση της δεύτερης αξιολόγησης (800 εκατ. ευρώ), επειδή καθυστερεί η πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, κυρίως.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας μόλις λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο κ. Τσίπρας θα δει και την επικεφαλής του ΔΝΤ. Σημειώνεται δε /ότι ραντεβού με την κυρία Λαγκάρντ έχει και το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη το ερχόμενο Σάββατο.

Ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία εισέρχεται στους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης και ένας πραγματικός Γολγοθάς, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα από κυβερνητικά χείλη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκινά προς το τέλος Οκτωβρίου.

Οι απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ φοβίζουν την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει προαπαιτούμενα, που “χτυπούν” το κοινωνικό κράτος (π.χ κατάργηση επιδομάτων), αλλά και το πολιτικό και κομματικό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, ιδιωτικοποιήσεις).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον, υπάρχει δημοσιονομικό κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ καθώς υποστηρίζει ότι τα νούμερα του επομένου έτους δεν βγαίνουν.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ φοβάται μήπως το ΔΝΤ:

-Ζητήσει την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου έναν χρόνο πριν που σημαίνει η μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
-Ζητήσει περικοπές στις συντάξεις από το 2018 αντί το 2019
-Ζητήσει να ενεργοποιηθούν από το 2023 αντί το 2019-2020 τα αντίμετρα
-Ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ.
Μια γεύση για τις προθέσεις του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν το Σάββατο οι κ.κ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στο ραντεβού τους με την Κ.Λαγκάρντ.

Εάν χρειαστούν νέα μέτρα το πρώτο που θα συμβεί θα είναι να επισπευσθούν τα ήδη ψηφισμένα της περιόδου 2019-2020, δηλαδή οι μειώσεις συντάξεων σε ποσοστό 1,8% του ΑΕΠ, που έχει νομοθετηθεί να επιβληθούν το 2019, και η μείωση του αφορολογήτου ορίου κατά 1,8% του ΑΕΠ από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, η οποία έχει νομοθετηθεί για το 2020, μέσω του περιορισμού της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του θα ισχυριστεί ότι αυτή η απόκλιση θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017 θα κλείσει με υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 2,2% ή και παραπάνω , ενώ το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά η πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ. Η κάλυψη των στόχων θα επιτευχθεί από το καλύτερο αποτέλεσμα κατά 1,3 δισ. ευρώ του ΕΦΚΑ αλλά και από τις ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη

Ανησυχία επικρατεί και σχετικά με τις τράπεζες και το μόνο που είναι σαφές είναι ότι θα αποφύγουν τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, αλλά μένει να ξεκαθαρίσει αν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση μετά τα τεστ αντοχής.

Στη δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη, κυριαρχούν οι αναφορές σε κυβερνητικά σχέδια ή στα γνωστά σε όλους προβλήματα, που εμποδίζουν τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, ύστερα από οκτώ χρόνια καταστροφικής ύφεσης (υψηλοί φόροι, αναποτελεσματική γραφειοκρατία, πολιτική αστάθεια κ.ο.κ.). ‘Όμως σαν να έχει ξεχαστεί ένα βασικό πρόβλημα, το οποίο μνημονεύουν πάντα οι επιχειρηματίες όταν τους ρωτάνε τι εμποδίζει την ανάπτυξη: οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η ουσιαστική ανυπαρξία του τραπεζικού συστήματος.

Το τελευταίο διάστημα προκαλούσαν γέλιο αναφορές από έγκυρα κατά τα άλλα sites και εφημερίδες για χορηγήσεις ύψους; 20 δις. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες!

Όνειρα θερινής νυκτός…

Αν σου άρεσε κάνε