imf

«Ράπισμα» ΔΝΤ για αγορά εργασίας και ανάπτυξη που «σβήνει» με τα χρόνια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 10/10/17, 16:32
Το «ράπισμα» του ΔΝΤ για την ελληνική αγορά εργασίας στην έκθεσή του World Economic Outlook, η οποία «βλέπει» την  Τρίτη το φως της δημοσιότητας, ενδεχομένως και να προμηνύει «σκληρό ροκ» στις αίθουσες του Χίλτον, με την έναρξη της τρίτης και «φαρμακερής» αξιολόγησης.

Βέβαια, τα σπουδαία αναμένονται αύριο, Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, την ώρα που το Ταμείο έχει ανοίξει «παράθυρο» σε απαίτηση για τη λήψη νέων μέτρων το 2018, σενάριο το οποίο έχει πρόσφατα διαρρεύσει και το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, στην έκθεση γίνεται αναφορά για αρνητικό ρεκόρ σε μη ηθελημένη μερική απασχόληση, με την Ελλάδα να «πρωταγωνιστεί» σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην ευρωπεριφέρεια, με επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη στην Ισπανία.

Όπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων σε μη ηθελημένη μερική απασχόληση βρίσκεται στο 14%.

Ακόμη, η χώρα μας αποτελεί την «εξαίρεση», καθώς ενώ οι αμοιβές έχουν κατά πολύ «ψαλιδιστεί», εντούτοις δεν υπάρχει εμφανής μείωση της ανεργίας. Κοινώς, το Ταμείο απορρίπτει το σχετικό «success story» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 22,3% και να υποχωρήσει στο 20,7% του εργατικού δυναμικού το 2018.

Την ίδια ώρα, αν και οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, ωστόσο είναι κατώτερες από τις αρχικές του περασμένου Απριλίου. Πιο αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 2,6%, όταν τον Απρίλιο έκανε λόγο για 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018.

Ωστόσο, αν και για το τελευταίο φετινό τρίμηνο «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης στο 3,6%, εντούτοις εκτιμά πως η ανάπτυξη θα «σβήνει» σταδιακά τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας ρυθμό 1,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 και σε ορίζοντα… πενταετίας 1%, γεγονός που εγείρει έντονο προβληματισμό.

Επίσης, ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 1,2%, για το 2018 με οριακή ενίσχυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 1,3% και το 2022 θα είναι 1,7%. Στην ευρωζώνη, στο ίδιο διάστημα θα ανέλθει σε 1,5%, 1,4% και 2% αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά το σοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 0,2%του ΑΕΠ φέτος, 0,1% του ΑΕΠ το 2018 ενώ για το 2022 αναμένεται ισοσκελισμένο ισοζύγιο.

Αν σου άρεσε κάνε