dei-ykw

«Ηλεκτροσόκ» για την κυβέρνηση ενόψει της τρίτης αξιολόγησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 08/08/17, 06:17
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου



Νέο έλλειμμα στις δημοσιονομικές, μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσει το ποσό που θα επιστραφεί στη ΔΕΗ για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας των ετών 2012 - 2014 και το οποίο θα γίνει με επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που καταναλώνεται στα νησιά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο προς την Επιχείρηση αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των 360 εκατ. ευρώ, χρήματα που αναμένεται να πιστωθούν προς της ΔΕΗ μέσα στους επόμενους μήνες, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


Σε ό,τι αφορά το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και του τρόπου υπολογισμού του, η πρόταση της ΡΑΕ περιλαμβάνει αυστηρότερες προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ, προσθέτοντας δύο επιπλέον κατηγορίες επιδοτήσεων, στις υπάρχουσες δύο σήμερα, που θα λαμβάνουν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, όπως η ακίνητη περιουσία.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα στο ΚΟΤ υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, η πρώτη για εκείνους που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και επιτρέπει τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1.500 κιλοβατώρες (kwh), και η δεύτερη για μακροχρόνια ανέργους, ανάπηρους άνω του 67%, υπερήλικες και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, με χαμηλή χρέωση μέχρι τις 2.000 kwh. Η χρέωση του ΚΟΤ για την πρώτη κατηγορία είναι 0,049 ευρώ/kwh για τις πρώτες 1.500 kwh και αν τις ξεπεράσουν χρεώνονται όλες οι kwh από 1.501 και άνω με 0,0946 ευρώ η κάθε μια. Για τους δικαιούχους που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η χρέωση είναι μέχρι τις 2.000 kwh 0,040 ευρώ και για όλες τις kwh από 2001 και άνω ανεβαίνει στις 0,102 ευρώ.


Αυτό σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλο κενό στα κρατικά ταμεία και καθώς από το Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση από τους θεσμούς για το τρίτο μνημόνιο.


Αν στο παραπάνω συνυπολογιστεί πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ) τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η Αθήνα δεν έχει επιπλέον «δημοσιονομικό χώρο» και με βάση την πεπατημένη φορομπηχτική πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τότε εύκολα προκύπτει πως ο εύκολος στόχος είναι τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι.


Και οι ληξιπρόθεσμες;

Το πρόβλημα για το Μαξίμου να ενταθεί, καθώς το νέο πλήγμα από τον ΕΦΚ (που θα πρέπει να επιστραφεί στη ΔΕΗ) μπορεί να επηρεάσει και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σε περίπτωση που ο κρατικός κουμπαράς «στενέψει« ακόμα παραπάνω προς τον ιδιωτικό τομέα, τότε τίθεται ένα ακόμα πρόβλημα για την πορεία της πραγματικής οικονομίας και την live κίνηση των χρημάτων, σε μια αγορά που δοκιμάζεται από την έλλειψη ρευστότητας.


Για το συγκεκριμένο θέμα, ενδιαφέρον θα έχουν τα όσα θα δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις εξαγγελίες που θα κάνει το Σεπτέμβριο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αν και -όπως έχει δείξει πείρα- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη δυσκολία στο να τάζει διάφορες παροχές προς άγρα ψήφων...
Αν σου άρεσε κάνε