Τράπεζες: Μάχη… ζωής με «όπλα» πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων
Του Αλέξη Ρωμανού
Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει να μην φαίνονται τα ονόματα των συμβολαιογράφων που θα τρέχουν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να μην μπορούν να τους βρουν τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών.
Μία λεπτομέρεια, η οποία όμως δείχνει και την σημασία που έχουν οι τράπεζες οι πλειστηριασμοί οι οποίοι μαζί με τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε ξένα fund αποτελούν τα βασικά όπλα στη μάχη «επιβίωσής» τους με πρώτο ορόσημο τα επερχόμενα stress tests.
Μπορεί οι τράπεζες να πήραν ανάσα από την υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα τη ανακεφαλαιοποίησης, αλλά έχουν μπροστά τους τα στρες τεστ που θα διεξαχθούν νωρίτερα, την ερχόμενη άνοιξη, από τον SSM. Και αυτό σημαίνει ότι έως τότε θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων που αποτελούν μια μεγάλη πληγή στους ισολογισμούς τους. Τραπεζικοί παράγοντες μιλούν για ένα κύμα πλειστηριασμών ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα και μαζί με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων θα δώσουν τον τόνο στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες.
O SSM και το ΔΝΤ ζητούν επιτακτικά από τις ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με στόχο να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων. Η Κριστίν Λγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νίκο Καραμούζη έθεσε επιτακτικά το θέμα των πλειστηριασμών, για λάβει την απάντηση ότι τεχνικά ζητήματα καθυστέρησαν την εφαρμογή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι όλα είναι έτοιμα και ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων.
Με δεδομένο ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να ενημερωθεί δύο μήνες πριν την κατάσχεση, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αναμένεται σε πρώτη φάση να βγουν σε πλειστηριασμό περί τα 10.000 ακίνητα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.
Πωλήσεις δανείων
Παράλληλα οι τράπεζες θα δώσουν βαρύτητα και στην επιτάχυνση πώλησης των δανεικών χαρτοφυλακίων σεfunds, με την Eurobank να κάνει την περασμένη εβδομάδα την αρχή, πουλώντας καταναλωτικά δάνεια και κάρτες ύψους 1,50 δισ. έναντι τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι το 99% των δανειοληπτών δεν δέχθηκε «κουρέματα» έως και 90%(!).
Όμως οι δανειστές σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι τράπεζες να «πουλούν» ιδιαίτερα χαμηλά τα δάνεια τους σε δανειολήπτες, γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν άμεσα υψηλή ρευστότητα σε αντίθεση με αυτή που αποκτούν με τις πωλήσεις σε funds. Και γιατί η αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων με μεγάλο «κούρεμα» ίσως δημιουργήσει… κουλτούρα και στους νέους δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα τους γίνει γενναίο «κούρεμα».
Την ίδια ώρα ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιδιώκει από την 1η Ιανουαρίου 2018 να περάσει νέους κανόνες κάλυψης των τραπεζικών δανείων. Για κάθε νέο μη εξυπηρετούμενο δάνειο η τράπεζα θα πρέπει να σχηματίζει προβλέψεις στο 100% της αξίας του, σε δύο χρόνια όταν δεν υπάρχουν ενέχυρα και σε επτά χρόνια αν διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις.