Πλειστηριασμοί: Από το «κανένα» στο «κάθε» σπίτι στα χέρια τραπεζίτη…
Για να αυξηθούν οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεταλλάξει το προεκλογικό της σύνθημα σε εκείνο, που θα απηχεί την ιδέα «κάθε απλήρωτο σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όπως ουσιαστικά ζητεί το ΔΝΤ.
Για να υποχωρήσει το Ταμείο στο θέμα του ελέγχου του ενεργητικού των τραπεζών (AQR), έλαβε δεσμεύσεις ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα μειώσουν δραστικά με βασικό «όπλο» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
O SSM και το ΔΝΤ ζητούν επιτακτικά από τις ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με στόχο να περιοριστούν τα προβληματικά πάγια.
Η Κριστίν Λγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκο Καραμούζη έθεσε σε πρώτο πλάνο το θέμα των πλειστηριασμών, για λάβει την απάντηση ότι τεχνικά ζητήματα καθυστέρησαν την εφαρμογή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι όλα είναι έτοιμα για το… κλικ (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), καθώς μεταξύ άλλων ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων.
Με δεδομένο ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί δύο μήνες πριν την κατάσχεση, γίνεται αντιληπτό ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε πρώτη φάση αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» περί τα 10.000 ακίνητα.
Η «φωτιά» που άναψε το ΔΝΤ με την απαίτηση διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων ποιότητας Ενεργητικού έσβησε προς το παρόν, με την απόφαση της ΕΚΤ να φέρει πιο κοντά (στις αρχές του 2018) τα προγραμματισμένα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Η «εστία» τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, αναλόγως του προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος της αξιολόγησης από το ΔΝΤ και σε συνάρτηση με το ποιος θα είναι ο νέος «Σόιμπλε» στο «τιμόνι» του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η «εστία» ενδέχεται να αναζωπυρωθεί. Ακόμα και αν σβήσει εντελώς, πολιτικά η κυβέρνηση θα βρεθεί σε περιβάλλον αυξημένων κοινωνικών πιέσεων.
Μέχρι σήμερα οι πλειστηριασμοί ακούγονται σαν απειλή, κινητοποιώντας τους Anonymous και άλλες ομάδες αντίδρασης. Τώρα, το μεγάλο στοίχημα για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Εθνική Τράπεζα - 45%, Eurobank - 49%, Alpha Bank - 54%, Πειραιώς - 52%) και ως συνολικό στόχο για το σύστημα είναι ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς στην ΕΕ ανέρχεται στο 5,5%.Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ.
Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.
Περίπου το 60% της μείωσης εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα επιχειρηματικά, με το υπόλοιπο 40% να μοιράζεται σχεδόν ισόποσα στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2019, με το σχετικό δείκτη να εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 37% σε 20% το 2019.