Πιτσιλής: Θα βάλουμε τέλος στο διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι "στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ."
Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι ελληνικές αρχές είναι "σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων".
"Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και μας επιτρέπει το διεθνές νομικό πλαίσιο ώστε, σε συνδυασμό και με την εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των επίπλαστων μετεγκαταστάσεων σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς", υπογράμμισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
Όσον αφορά το θέμα της απώλειας εσόδων για το δημόσιο, από το λαθρεμπόριο για παράδειγμα, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι "στο θέμα των μηχανημάτων Χ rays, από τα 5, που παραλάβαμε πρόσφατα, τα τέσσερα πρόκειται να εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κακαβιά, στους Κήπους, στους Ευζώνους και στο Α’ Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, εγκρίθηκε με ταχύτατους ρυθμούς η χρηματοδότηση για επιπλέον 12 μηχανήματα, ώστε να βελτιώνεται διαρκώς το οπλοστάσιό μας για τους ελέγχους".
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των τελωνείων με προσωπικό, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι "δίνεται ξεκάθαρη προτεραιότητα στη στελέχωση της συνοριογραμμής του Βορρά, ενώ συνεχίζουν την ήδη πολύ επιτυχημένη δουλειά τους τα μεικτά κλιμάκια στον Προμαχώνα και το Ορμένιο.
"Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λύσει δια παντός το θέμα του λαθρεμπορίου; Ασφαλώς και όχι. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ούτε λέμε ότι έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά - επιτρέψτε μου την έκφραση - έχει μπει το νερό στο αυλάκι", ανέφερε.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται για να "διευολύνουμε, όσο μπορούμε, αυτούς που μένουν και αυτούς που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ώστε να αισθάνονται ότι οι φόροι που πληρώνουν στην Ελλάδα πιάνουν τόπο".
"Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να διευκολύνουμε το επιχειρείν και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς μπορούμε απέναντι στις επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να απαλείψουμε προβλήματα που λειτουργούν ως κίνητρο μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα. Να βάλουμε, δηλαδή, το δικό μας λιθαράκι για να σταματήσει, παράλληλα με το brain drain, και το business drain, ιδίως εδώ στο Βορρά".
Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για " μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τρέχουμε αυτή την περίοδο στην ΑΑΔΕ.
Από το στρατηγικό σχεδιασμό μας για τη ριζική αναμόρφωση των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών μας μέχρι τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Από την ανάπτυξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τα πληροφοριακά μας συστήματα μέχρι την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φορολογική συμμόρφωση", όπως ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι να υπάρξει επιτάχυνση στις επιστροφές φόρων "ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η κατάσταση, που στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο".
"Ήδη, το Σεπτέμβριο, το συνολικό ποσό που επέστρεψε η Α.Α.Δ.Ε. σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ. Με βάση αυτή την επίδοση, οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από την Α.Α.Δ.Ε., από 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, περιορίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της χρημάτων, που επιστρέψαμε, οφείλεται και στην κάλυψη των 300 εκ. ευρώ επιστροφών, που προέκυψαν μέσα στο Σεπτέμβριο", ανέφερε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε:
"Επιπλέον, ζήτησα από όλες τις Δ.Ο.Υ. να καταγράψουν άμεσα σε επίπεδο Α.Φ.Μ. όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων, το χρόνο καθυστέρησης και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η κάθε επιστροφή.
Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα, μέσα στα οποία κινείται η χώρα".