elliniko-ependysi-kas

Ελληνικό: Ραντεβού στο ΚΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 03/10/17, 07:04
Και πάλι έξω από τις πόρτες του χώρου συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου «ξεροσταλιάζει» η ώριμη επένδυση του Ελληνικού.

Ύστερα από πολλές αναβολές η υπόθεση παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση, σήμερα, Τρίτη.

Η κυβέρνηση έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επένδυσης, με ανακοινώσεις, πύρινες δηλώσεις και συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.

Διακαής τους πόθος είναι- ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης- να δείξουν φιλοεπενδυτικό κλίμα.

Στην αντίπερα όχθη βέβαια, βρίσκονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου, που αντιδρούν, εγείροντας ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένου και του πολιτισμικού.

Έτσι, το Μαξίμου κάνει ασκήσεις ισορροπίας, ανάμεσα στους δυο πόλους αυτούς.

Διατρανώνει, δε πως το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας αυτός όμως είναι μείζονος σημασίας, σε περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αντιδρώντες κυβερνητικοί, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και άλλοι.

Δεν υπάρχει δάσος

Το «κεφάλαιο» δάσος, πάντως, προχώρησε με τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου ως δασική έκταση.

Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά έκρινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 3-2 καθώς η ψήφος του προέδρου μέτρησε ως διπλή, υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε.

Στην αίτηση αυτή οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.

Δυο νέες προσφυγές στο ΣτΕ

Ωστόσο, δυο οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες επικεντρώνονται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Συγκεκριμένα, προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσής του να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά)

Αν σου άρεσε κάνε