Alpha Bank: Αποτελεσματικότητα και γρήγορη αξιολόγηση για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης
Στο 5th Family Business Conference εκπροσωπήθηκε από δύο ανώτερα στελέχη της η Alpha Bank.
Ο διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Σπύρος Ρεντετάκος και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Wholesale Banking, Γεωργία Φαρμάκη κατά τις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στον χρηματοδοτικό αλλά και συμβουλευτικό ρόλο της Alpha Bank καθώς και στην έμφαση που δίνει η τράπεζα στην αποτελεσματική και γρήγορη αξιολόγηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)
Τόσο η κυρία Φαρμάκη όσο και ο κ.Ρεντετάκος υπογράμμισαν την ανάγκη μετασχηματισμού των επιχειρήσεων με στόχο την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων πολιτικών βιωσιμότητας καθώς και τη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζουν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε αυτή την κατεύθυνση.
Τα κλειδιά της επιτυχίας της Alpha Bank
Στο ρόλο που διαδραματίζει η τράπεζα στο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο κ. Ρεντετάκος υπογραμμίζοντας πως «ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε σε όλες τις Μικρές και Οικογενειακές Επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να κεφαλαιοποιήσουν την επερχόμενη οικονομική ανάπτυξη και τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται. Με σύγχρονη αντίληψη και βαθιά γνώση της επιχειρηματικής τραπεζικής, προσφέρουμε συμβουλευτική καθοδήγηση, εξατομικευμένες λύσεις και διακεκριμένη εξυπηρέτηση, ώστε να υποστηριχθεί, ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων σε ένα περισσότερο βιώσιμο και αποδοτικό παραγωγικό μοντέλο, που αφενός συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους και αφετέρου, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις».
Η κυρία Φαρμάκη από την πλευρά της τόνισε ότι η Alpha Bank διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα στελεχών που διαχειρίζεται τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΤΑΑ, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε από την αρχή σε συνεργασία με την επιχείρηση και με τον σύμβουλό της, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, εξειδικευμένες για κάθε επένδυση, ώστε να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όλη η διαδικασία αξιολόγησης μέχρι να φτάσουμε στη σύναψη της συναλλαγής». Τόνισε δε την ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα δραστηριότητας, να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο με στόχο την υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου μοντέλου, ενσωματώνοντας παράλληλα τα κριτήρια ESG στη δομή και τη δραστηριότητά τους.
Όλα τα επενδυτικά σχέδια μπορούν και πρέπει να έχουν επιλέξιμες δαπάνες που πατάνε πάνω στην πράσινη μετάβαση
Στα οφέλη του ΤΑΑ αναφέρθηκε αναλυτικά η κυρία Φαρμάκη, το ελκυστικό κόστος χρηματοδότησης και την ευελιξία και ταχύτητα της διαδικασίας αλλά και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στις πράσινες επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα πάρα πολύ καλά σχεδιασμένο και δομημένο πρόγραμμα. Πρόσθεσε δε, «πως αντίθετα με την αντίληψη που υπάρχει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου δραστηριότητας», αναφέροντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πάνω από το 60% των αιτήσεων για ένταξη στα προγράμματα του ΤΑΑ προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Εμείς ως τράπεζα έχουμε αιτήσεις και έχουμε υπογράψει συναλλαγές με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε κλάδο (Hospitality, βιομηχανία, retail, ενέργεια κ.λπ.), για πολύ μικρές-μικρές-μεσαίες- μεγάλες επιχειρήσεις, που αφορούν επενδύσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Φαρμάκη υπογράμμισε επίσης πως στο Πρόγραμμα ΤΑΑ εντάσσονται επενδυτικά σχέδια που εστιάζουν σε πέντε πυλώνες, εν τούτοις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς «στόχος του προγράμματος πρωταρχικά είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλα τα επενδυτικά σχέδια μπορούν και πρέπει να έχουν επιλέξιμες δαπάνες που πατάνε πάνω στην πράσινη μετάβαση». Πρόσθεσε δε πως ως Alpha Bank «ανεξαρτήτως του πυλώνα στον οποίο εντάσσεται μία επένδυση, εμείς ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να επενδύουν και σε πράσινες δαπάνες, καθώς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα συνιστά συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους συνεργάτες τους (πελάτες και προμηθευτές) από το εξωτερικό όπου σημειώνεται πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε ESG θέματα».
Ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης έκανε και ο κ. Ρεντετάκος, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία που είχαμε ποτέ στη χώρα μας» καθώς και στα πλεονεκτήματα που παρέχει στις Μικρές Επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εξέχουσα θέση στην εργαλειοθήκη μας, έχει το ΤΑΑ, παρέχοντας σημαντικά οφέλη, όπως χαμηλότοκα δάνεια, για τις Μικρές Επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πραγματοποιήσουν το επενδυτικό άλμα που χρειάζονται». Πρόσθεσε δε πως «η συγκυρία είναι εξαιρετική, εάν αναλογιστούμε ότι διανύουμε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων», τονίζοντας πως «η δυναμική και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ από τις Μικρές Επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μακροπρόθεσμο αποτύπωμά τους στην ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Ρεντετάκος υπογράμμισε επίσης μεταξύ άλλων πως «στρατηγικός προσανατολισμός της τράπεζας είναι η δυναμική στήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και η αξιοποίηση προς όφελος των Μικρών Επιχειρήσεων, όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχουν ρευστότητα με ελκυστικούς όρους και στηρίζουν επενδύσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια και την επιδιωκόμενη - όσο και αναγκαία - μεγέθυνση».