PwC: Περιμένει ανάκαμψη συγχωνεύσεων και εξαγορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2023

PwC: Περιμένει ανάκαμψη συγχωνεύσεων και εξαγορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:10 Δημιουργία 11/07/23, 17:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές και οικονομικό περιβάλλον κινείται από την αρχή του έτους η παγκόσμια αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη υπό τον τίτλο, Global M&A Industry Trends: 2023 Mid-Year Update, της PwC, ο πληθωρισμός επιβραδύνει, τα επιτόκια φτάνουν στο ζενίθ, κάποιες τράπεζες δεν τα κατάφεραν, η κρίση του αμερικανικού χρέους αποφεύχθηκε και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τη νέα τεχνολογική τάση, που δεν είναι άλλη από το generative AI. Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η δραστηριότητα όσον αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις δεν θα περιλαμβάνει εντυπωσιακές, μεγάλου μεγέθους συμφωνίες αλλά ένα πιο υγιές περιβάλλον, με μεσαίου μεγέθους συμφωνίες, καθώς οι επιχειρήσεις προωθούν την ατζέντα της στρατηγικής ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο αριθμός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων θα μπορούσε να αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειδικά στην περίπτωση που οι εν δυνάμει πωλητές εστιάσουν στην προετοιμασία ενόψει των συναλλαγών και αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους ως προς τις αποτιμήσεις. Όμως, για πολλούς εν δυνάμει αγοραστές, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχει γίνει σημαντικά πιο δύσκολη και ακριβή, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές άντλησης κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία αξίας αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς πλέον οι εμπλεκόμενοι αναζητούν τα στοιχεία εκείνα που θα τους προσδώσουν την απαιτούμενη αξία, ώστε να αναδειχθεί η πλήρης δυναμική της εκάστοτε συμφωνίας. Ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στρατηγική επανατοποθέτηση μέσω βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου, ψηφιοποίησης αλλά και αλλαγών στο επιχειρηματικό μοντέλο. Ταυτόχρονα όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται και σε μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως η βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και η βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η τρέχουσα εικόνα του κλάδου των εξαγορών και συγχωνεύσεων παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στις μεγαλύτερες σε αξία συμφωνίες και στις μικρότερες. Οι μεγάλου βεληνεκούς συμφωνίες, μολονότι προωθούν τον μετασχηματισμό, είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να ολοκληρωθούν, λόγω του τρέχοντος χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα, απαιτούν πιο ενδελεχή κανονιστικό έλεγχο. Αντίθετα, οι μικρότερης αξίας συμφωνίες εξαρτώνται λιγότερο από τις αναταραχές στην αγορά, θεωρούνται η επιτομή του κλάδου και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να κάνουν μια σειρά από μικρότερα αλλά πιο σταθερά βήματα στη διαδικασία του μετασχηματισμού τους, σε αντίθεση με ένα μεγάλο άλμα.

Σε απόλυτους αριθμούς, η αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά περίπου 8% ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Για τις μεγάλου μεγέθους συμφωνίες, οι οποίες ξεπερνούν το ένα δισ. δολ., η μείωση της αξίας των συναλλαγών ήταν σχεδόν διπλάσια. Ο αντίστοιχος αριθμός των μεγάλων συμφωνιών μειώθηκε κατά περίπου 58% σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2021. Αντίθετα, ο αριθμός των συμφωνιών αξίας μικρότερης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μειώθηκε κατά μόλις 24% την ίδια περίοδο ενώ σε σχέση με το πρώτο μισό του 2020, η πτώση ήταν 14% σε όγκο και 40% σε αξία.

Με βάση την τρέχουσα εικόνα της αγοράς, η μελέτη εκτιμά ότι το δεύτερο μισό του 2023 θα χαρακτηριστεί από πιο ενδιαφέρουσες και εμβληματικές ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον κλάδο, όμως ένα πιο σταθερό περιβάλλον θα διευκολύνει τους εμπλεκόμενους στην αποτίμηση των συναλλαγών. Παράλληλα, με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να αποτελούν έναν πιο σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναμένεται να τις αξιοποιήσουν προκειμένου να επανατοποθετήσουν τις εταιρείες τους, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να εξασφαλίσουν βιώσιμα αποτελέσματα.

Σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τρέχουσα συγκυρία διαθέτουν οι επιχειρήσεις με ισχυρό ισολογισμό και ποιοτικές διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν μετρητά, αλλά και τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν συνέργειες, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία προβαίνοντας σε εξαγορές, ενώ το απαιτητικό χρηματοδοτικό περιβάλλον μειώνει τον ανταγωνισμό. Ενδεικτικές των παραπάνω τάσεων είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2023, όπως η εξαγορά της Seagen από τη Pfizer έναντι 43 δισ. δολ., η προτεινόμενη συγχώνευση της Glencore με την Teck Resources έναντι 23 δισ. δολ. και η εξαγορά της Newcrest Mining από τη Newmont έναντι 19,2 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι τομείς που καταγράφουν τα μεγαλύτερα επίπεδα συμφωνιών είναι αυτοί των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και της ενέργειας, οι οποίοι και σχετίζονται με ευρύτερες τάσεις όπως η τεχνολογική καινοτομία, η ψηφιοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση.

Η τεχνολογία ενισχύει τη λήψη αποφάσεων και επιτρέπει στους επικεφαλής των εταιρειών να τις ψηφιοποιήσουν και να τις μετασχηματίσουν. Παράλληλα, η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει καταλυτικό ρόλο και ο αντίκτυπός της στις επιχειρήσεις και την οικονομία ευρύτερα θα δημιουργήσει ευκαιρίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων. Εταιρικά και ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα κινούνται προκειμένου, είτε να αποκτήσουν νέες επιχειρήσεις, είτε να πουλήσουν αυτές που έχουν στην κατοχή τους, κατοχυρώνοντας κέρδη. Ταυτόχρονα, ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων παίρνει και άλλες μορφές με τις εταιρείες να αναζητούν τρόπους μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας. Αντίστοιχα, η ενεργειακή κρίση μεταβάλλει τα δεδομένα σε μια σειρά από τομείς δημιουργώντας ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Για παράδειγμα, μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανιών και λοιπών επιχειρήσεων από τον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας προβαίνουν στην απόκτηση μεταλλευτικών εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέταλλα και ορυκτά που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών και την αποθήκευση ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε