Ριζικές αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο των αμερικανικών τραπεζών από τη Fed
Αντιμέτωπες με την πιο ριζική τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης με σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων βρίσκονται οι αμερικανικές τράπεζες.
Οι αλλαγές έρχονται σε συνέχεια της κατάρρευσης των μικρών αμερικανικών τραπεζών την άνοιξη, που δημιούργησαν ερωτηματικά για τις αντοχές του κλάδου και αναμένεται να επιφέρουν αναταράξεις στον κλάδο στην προσπάθεια να βρεθούν τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν.
Η Federal Reserve είχε υποσχεθεί αλλαγές και τροποποιητικές κινήσεις, δηλώνοντας αποφασισμένη να μάθει από τα λάθη που έγιναν και να θωρακίσει καλύτερα το σύστημα.
Πραγματικά, ο επικεφαλής του εποπτικού οργάνου των τραπεζών στη Fed, Μάικλ Μπαρ, αποκάλυψε πως στο πλαίσιο των αλλαγών που δρομολογούνται θα απαιτείται από τις τράπεζες να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν στάνταρ προσέγγιση για τον υπολογισμού του ρίσκου στις πιστώσεις, σε λειτουργικό επίπεδο και σε επίπεδο trading, αντί να βασίζονται όπως γινόταν μέχρι τώρα σε εκτιμήσεις.
Αναλόγως θα απαιτούνται πιο αυστηρά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλότερα διαθέσιμα αποθεματικά για περιπτώσεις κινδύνων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν οι ίδιες να καλύψουν πιθανές απώλειες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται παρέμβαση του κράτους, όπως έγινε με την περίπτωση της SVB. Και βέβαια η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια!
Για τον ίδιο λόγο, τα ετήσια stress tests θα ανανεωθούν και θα διευρυνθούν περιλαμβάνοντας ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών ρίσκων με στόχο να μπορούν να εντοπίζουν καλύτερα και έγκαιρα τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σύμφωνα με τον Μπαρ οι αλλαγές θα αφορούν την πλειονότητα των τουλάχιστον 4.000 αμερικανικών τραπεζών και όλα τα ιδρύματα με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων.
Ουσιαστικά, οι αλλαγές θα ευθυγραμμίσουν τους κανόνες που θα ισχύουν στις ΗΠΑ με τα διεθνή στάνταρ, όπως ορίζονται από το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ.
«Η δέσμη των προτάσεων που περιέγραψα σήμερα θα ενδυναμώσουν σημαντικά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θα το προετοιμάσουν καλύτερα για την αντιμετώπιση αναδυόμενων και μη προβλέψιμων ρίσκων, όπως αυτά που εμφανίστηκαν στο τραπεζικό μας σύστημα νωρίτερα φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρ, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον.
Όπως προσέθεσε δε, «τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ενίσχυσαν την ανάγκη για ταπεινότητα και σκεπτικισμό και για μία προσέγγιση που θα καταστήσει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές σε γνωστούς αλλά και απροσδόκητους κινδύνους».
Θυμίζουμε ότι την άνοιξη η αγορά βίωσε την κατάρρευση τριών μικρών τραπεζών, της SVB, της Signature Bank και της First Republic, που όλες μαζί είχαν πάνω από 100 δισ. σε assets, αλλά βρίσκονταν κάτω από το όριο των 250 δισ. δολαρίων που θα τις υποχρέωνε να ευθυγραμμίζονται με τις πιο αυστηρές απαιτήσεις που ορίζει το εποπτικό πλαίσιο από τις κορυφαίες τράπεζες.
Κοινώς αν η SVB, λόγω του μεγέθους της, δεν εξαιρείτο από τους κανόνες που αφορούσαν στην πρόβλεψη κινδύνων και στη δυνατότητα της να αντιμετωπίσει ξαφνικές μεγάλες απώλειες, η κατάρρευση της πιθανότατα θα είχε αποτραπεί εγκαίρως, όπως βέβαια η ανάγκη να προστατευτούν οι καταθέσεις της με κρατικά χρήματα. Προφανώς δε, θα είχε αποφευχθεί και ο «σεισμός» που πυροδότησε στις αγορές διεθνώς.
Με τις αλλαγές που δρομολογούνται στόχος είναι να καλυφθεί το κενό αυτό, να διευρυνθεί το απαιτούμενο πλαίσιο ώστε να καλύπτει και μικρομεσαίες τράπεζες και συνάμα να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης και διαθεσίμων.
«Εύλογα η κατάρρευση της SVB και των άλλων μικρών τραπεζών την άνοιξη λειτούργησαν σαν προειδοποίηση για την ανάγκη οι τράπεζες να είναι πολύ πιο ανθεκτικές, αλλά και να διαθέτουν περισσότερα από όσα απαιτούνται για να είναι πιο ανθεκτικές» τόνισε ο κ. Μπαρ.
Οι περισσότερες και δη, μεγάλες τράπεζες, όπως επεσήμανε στο στέλεχος της Fed, διαθέτουν ήδη τα κεφάλαια που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα. Όμως, είναι προφανές πως αρκετές θα χρειαστούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια, γεγονός που αναπόφευκτα θα τις πιέσει και θα προκαλέσει και την ενόχληση των μετόχων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος περίμενε την ανακοίνωση των νέων μέτρων με εύλογη νευρικότητα.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο CEO της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν είχε προβλέψει πως οι αλλαγές που θα έρχονταν, θα βασίζονταν πιθανότατα στους νέους κανόνες της Βασιλείας και θα ήταν ιδιαίτερα «άσχημες» για τον κλάδο.