Φαύλος κύκλος: Υψηλά εταιρικά κέρδη, πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων
Τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη και η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί αυτός, ανέφερε η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών σε σχετική έρευνα του Bloomberg.
Περίπου το 90% των 288 επενδυτών –θεσμικών και μικρών– που συμμετείχαν στην έρευνα (Markets Live Pulse survey) ανέφεραν ότι οι εταιρείες -και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού- αυξάνουν τις τιμές περισσότερο απ’ ό,τι αυξάνεται το κόστος τους μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020. Σχεδόν οι τέσσερις στους πέντε θεωρούν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική είναι ο σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που οφείλεται στα κέρδη.
Η αύξηση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης προσοχής το τελευταίο διάστημα, πέραν των άλλων παραγόντων που έχουν αναφερθεί ως αιτίες για τον υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων ετών, όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεγάλες κρατικές δαπάνες στην πανδημία και τις μισθολογικές αυξήσεις.
Τα περιθώρια κέρδους εκτινάχθηκαν στην αρχική περίοδο της πανδημίας και παρέμειναν έκτοτε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, διαψεύδοντας την εμπειρική εκτίμηση για επάνοδό τους στα κανονικά επίπεδα.
Σωστή η νομισματική σύσφιξη
Οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα διατύπωσαν κυρίως την άποψη ότι η νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες είναι η σωστή αντίδραση στον πληθωρισμό κερδών ή greedflation (πληθωρισμός απληστίας), όπως επίσης αποκαλείται. Ο ένας στους τέσσερις διαφώνησε, θεωρώντας ότι η σωστή αντίδραση θα ήταν η λήψη άλλων μέτρων όπως η πιο αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ή η επιβολή έκτακτης φορολογίας σε κλάδους που έχουν υπερκέρδη.
Ο λιανικός τομέας έκανε την πιο καιροσκοπική τιμολόγηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το 67% των ερωτηθέντων. Οι μοναδικές συνθήκες της πανδημίας, τις οποίες ακολούθησε το πρωτοφανές ξέσπασμα της τονωμένης, με τα μέτρα στήριξης, ζήτησης εξηγούν τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους που έφθασαν σε υψηλά επίπεδα 70 ετών στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι επενδυτές (το 53%) πάντως δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να διατηρηθούν μόνιμα σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, αλλά ότι θα υποχωρήσουν στα επίπεδα προ της πανδημίας.
Πότε θα μειωθεί ο πληθωρισμός
Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα περιθώρια ήταν αυξημένα και πριν την πανδημία, αλλά τώρα είναι ακόμη περισσότερο. Για την ακρίβεια, αν και έχουν αρχίσει να μειώνονται, παραμένουν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την προ Covid περίοδο.
Τελικά, το greedflation δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα παρατεταμένα άκαμπτο πληθωρισμό, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επενδυτών. Μόνο το 10% δήλωσαν ότι θα χρειασθούν πάνω από πέντε χρόνια για να επανέλθει ο γενικός πληθωρισμός κοντά σε ένα μέσο επίπεδο 2%.
Με πληροφορίες από Imerisia.gr