Η ΕΚΤ φαίνεται πως βρήκε τη χρυσή τομή για τη μείωση του πληθωρισμού
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκιά της υπερβολικά ούτε και θα προχωρήσει σε πρόωρη παύση των αυξήσεών τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση αναλυτών οι οποίοι προβλέπουν πως τα επιτόκια θα αγγίξουν το υψηλό τους τον Ιούλιο.
Μετά από τις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης του Ιουνίου και του Ιουλίου, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στο 3,75% για περίπου ένα χρόνο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πως ο υπερτριπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας πληθωρισμός θα καταγράψει μείωση. Εκ των 42 ερωτηθέντων της έρευνας του Bloomberg, μόλις επτά αναμένουν τρίτη αύξηση στο 4% τον Σεπτέμβριο.
Το καλύτερο σενάριο
Η δημοσκόπηση αυτή υποδεικνύει την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων προς την ΕΚΤ η οποία εδώ και πολύ καιρό θεωρείται πως έχει καθυστερήσει υπερβολικά στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις αυτές αυξάνουν τις ελπίδες πως ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στο στόχο του 2% χωρίς την πρόκληση σημαντικής ύφεσης, κάτι το οποίο θεωρείται και ως το βέλτιστο σενάριο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.
Όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων ολοκληρωθούν, οι ρυθμιστές θα κρατήσουν τα επιτόκια σε σταθερό σημείο για αρκετό καιρό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πως τη σταθεροποίηση και μείωση των τιμών. Η ομαλότητα αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει και νέο τεστ για την κεντρική τράπεζα.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ είναι πως θα επικοινωνήσει την αλλαγή της στρατηγικής της όσον αφορά τη μεγάλη διάρκεια των επιτοκίων» ανέφερε ο αναλυτής της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, προσθέτοντας πως «όσο πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του κύκλου αυξήσεων, ο τρόπος επικοινωνίας της αλλαγής αυτής θα είναι κρίσιμος».
Τα επόμενα βήματα
Για την εκτίμηση των επόμενων βημάτων τους, οι ρυθμιστές μελετούν την εξέλιξη των τιμών, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στην οικονομία. Αυτή τη φορά, στα χέρια τους θα έχουν επίσης και τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τις μελλοντικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Αν και αναμένονται ορισμένες επικαιροποιήσεις όσον αφορά τα φετινά δεδομένα και τα στοιχεία του 2024, οι γενικότεροι υπολογισμοί τους για το 2025 θα βρίσκονται, πιθανά, εντός στόχου.
«Η αγορά θα προσηλωθεί στις οδηγίες που θα προσφέρει η ΕΚΤ», τόνισε το στέλεχος της Danske Bank, Πίετ Κρίστιανσεν, προσθέτοντας πως «τα νέα δεδομένα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις οδηγίες αυτές».
Δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού και των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η γενικότερη οικονομία, οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις εκτιμήσεις τους για περαιτέρω σύσφιξη τον Ιούλιο, αν και δίνουν ακόμα πιθανότητα 80%.
Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν
Εκτός από τις τιμές, ο δανεισμός, η πίστωση και η ζήτηση επίσης υποδεικνύουν στην ΕΚΤ πως οι προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού πιάνουν τόπο αν και η ανεργία συνεχίζει να καταγράφει μείωση εν μέσω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Τα στελέχη της ΕΚΤ θα πρέπει να «εξισορροπήσουν τη μείωση του πληθωρισμού με τη μείωση της πίστωσης και την αύξηση των μισθών και των τιμών του τομέα των υπηρεσιών», τόνισε η αναλυτής της Credit Suisse, Βερόνικα Ροχάροβα, προσθέτοντας πως «η σημαντική σταθερότητα της αγοράς εργασίας και η αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να οδηγήσουν σε έναν νέο κύκλο σύσφιξης».
Τα ομόλογα
Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, ο εξορθολογισμός του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα παίξει κι αυτός τον ρόλο του.
Περίπου 477 δισ. ευρώ φθηνού, μακροπρόθεσμου δανεισμού για τις τράπεζες λήγουν αυτόν το μήνα, ενώ οι αναλυτές αναμένουν και πρόωρη αποπληρωμή άλλων δανείων εκτός αυτού.
Τέλος, οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης του Bloomberg δεν θεωρούν πως η ΕΚΤ θα επιταχύνει την «αποφόρτωση» των ομολόγων της, ενώ ο ισολογισμός της εκτιμάται πως θα μειωθεί στα 6,8 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και στα 4,4 τρισ. σε μακροπρόθεσμο επίπεδο από τα τρέχοντα 7,7 τρισ. ευρώ.