Ικανοποίηση Πελαγίδη για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και τις αντοχές της οικονομίας

Ικανοποίηση Πελαγίδη για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και τις αντοχές της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:14 Δημιουργία 07/06/23, 16:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα μέσα σε ένα δυσμενές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον», σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδης.

Ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το α' τρίμηνο εφέτος, ανέφερε επίσης ότι αναδεικνύονται οι προϋποθέσεις ισχυρότερης οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Πελαγίδη έχει ως εξής:

«Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, δημοσιεύθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα των Εθνικών Λογαριασμών του α' τριμήνου 2023. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ, όσο και εις ό,τι αφορά κυρίως ορισμένα επιμέρους μεγέθη του. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το α' τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1%. Η αύξηση ήταν σημαντική τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση (αύξηση κατά 2,3%), όσο και στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (αύξηση κατά 8,2%).

Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα είναι οι θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν χαμηλότερη αύξηση, κατά 5,6%, σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022.

Ιδιαιτέρως, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν μόνον κατά 3,2%. Οι θετικές αυτές εξελίξεις σημειώνονται παρά το ότι η δαπάνη της ελληνικής οικονομίας αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη των εμπορικών της εταίρων. Καταδεικνύει δε μια σημαντική πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγομένων αγαθών.

Οι κυριότερες συνιστώσες του ΑΕΠ (επενδύσεις, εξαγωγές, κατανάλωση) σημειώνουν σημαντική άνοδο και αναδεικνύουν τις προϋποθέσεις ισχυρότερης οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023. Οι επιδόσεις αυτές σημειώνονται μάλιστα παρά την (α) συγκυριακή μεταβολή των αποθεμάτων, η οποία οδηγεί σε μείωση του συνολικού ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου κατά 0,7%, όταν ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 8,2%, και (β) την αναθεώρηση για την εκτίμηση του ρυθμού μεγέθυνσης του α' τριμήνου του 2022 σε 7,8% από 7,5%, γεγονός το οποίο δημιουργεί "αρνητική επίδραση βάσης" στον υπολογισμό του ΑΕΠ του α' τριμήνου 2023».

Αν σου άρεσε κάνε