Σημαντική μείωση του πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη ανακοίνωσε η Eurostat
Στο 4,1% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σε ετήσια βάση από 4,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Ταυτόχρονα, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο.
Ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά από πέρυσι τον Οκτώβριο, μετά το υψηλό επίπεδο 12,1% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο. Οδηγός της πτώσης είναι η μείωση των τιμών ενέργειας. Αντίθετα ανοδική τροχιά ακολουθούν οι τιμές των τροφίμων, που άρχισαν να αυξάνονται εντός του 2022 αλλά πιο όψιμα από την ενέργεια και είδαν αργότερα την κορύφωση τους. Από τις αρχές του 2023 αποκλιμακώνονται αργά, ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες αυξάνονταν σταθερά με διψήφια ποσοστά.
O πληθωρισμός της Ελλάδας παρέμεινε, όπως και τον Απρίλιο, ο πέμπτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη μετά του Λουξεμβούργου (2%), του Βελγίου (2,7%), της Ισπανίας (2,9%) και της Κύπρου 3,6%.
Τον Μάιο, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 21,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι μείωσης 18% τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 1,7% έναντι αύξησης 2,4%.
Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν στην Ελλάδα 9,8% έναντι αύξησης 9,6% τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των προηγούμενων μηνών. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 12,5% έναντι αύξησης 13,5% τον Απρίλιο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, παρέμεινε σταθερός στο 7,2% καθώς οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 9,7% έναντι αύξησης 7,6% τον Απρίλιο και οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,8% έναντι αύξησης 6,8%.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην Ευρωζώνη, μετά τα τρόφιμα, είχαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (5,8% από 6,2% τον Απρίλο) και οι υπηρεσίες (5% από 5,2%).
Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.