Νέο σοκ: Και η ΕΚΤ ζητεί άμεση ανάκληση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Νέο σοκ: Και η ΕΚΤ ζητεί άμεση ανάκληση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:12 Δημιουργία 25/05/23, 14:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Oι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που εφάρμοσαν ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση το 2022, για να μη τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πως «καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν άμεσα τα σχετικά μέτρα στήριξης, με συντονισμένο τρόπο, για να αποφύγουν την αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη αντίδραση της νομισματικής πολιτικής»..

Σήμα και από Κομισιόν

Ανάλογο σήμα έστειλε χθες και η Κομισιόν, στις συστάσεις της για τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν ζητά να τεθεί τέλος στα μέτρα στήριξης για την ενέργεια έως το τέλος του 2023 και τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέα αύξηση των τιμών ενέργειας θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα που δεν θα επηρεάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η εξοικονόμηση από την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ελλείμματος. «Αν νέες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας καταστήσουν αναγκαία μέτρα στήριξης, να διασφαλίσετε ότι αυτά θα είναι στοχευμένα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρήσετε τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας», σημειώνει στις συστάσεις της.

Η Λαγκάρντ για τα επιτόκια

Στη σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επιμένει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε χθεσινό άρθρο της στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε: «Θα διασφαλίσουμε, ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυξήσαμε τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό, και θα τα διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τα δύο μέτωπα

Υπογραμμίζοντας, ότι η άσκηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να βασίζεται σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών και το αντίστροφο, αναφέρει, ότι η Ευρώπη, αντιμέτωπη με έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα σε δύο μέτωπα: με την ενσωμάτωση των κεφαλαιαγορών της, καθώς θα είναι σε θέση να διευκολύνει περαιτέρω τις επενδύσεις στον πράσινο και τον ψηφιακό τομέα, και με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Αν σου άρεσε κάνε