Morgan Stanley: Η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ και η ανησυχία για την ανάπτυξη
Στο επίκεντρο της προσοχής αναλυτών, επενδυτών και οικονομολόγων βρίσκεται η προσπάθεια που γίνεται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις ΗΠΑ για την «οροφή» του χρέους της υπερδύναμης.
Η κορυφαία επενδυτική αναλύτρια της Morgan Stanley Wealth Management, Λίζα Σάλετ εστιάζει την ανάλυσή της στην απειλή που υποκρύπτει για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ακόμη και αν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο καταλήξουν στο... παρά πέντε σε συμφωνία για το «ταβάνι» του χρέους. Κλειδί κατά την ίδια θα αποτελέσει το αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει και σημαντικές περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες για έργα υποδομών.
Όπως εξήγησε η κυρία Σάλετ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, έχει μεγάλη σημασία το περιεχόμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας, εφόσον βέβαια επιτευχθεί. Οι υψηλές ομοσπονδιακές δαπάνες υποστηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, οπότε «αν χρειαστεί να τα αφαιρέσουμε από τις προβλέψεις μας, τότε αυτό σίγουρα θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχτεί την Τρίτη, το απόγευμα, (ώρα Αμερικής) στο Λευκό Οίκο ανώτατα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για συνομιλίες για το θέμα. Αν και δεν αναμένεται σήμερα συμφωνία, στόχος είναι η έναρξη ενός γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση χρυσής τομής, μέχρι τα τέλη του μήνα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα και περικοπή των δημοσίων δαπανών προκειμένου να συναινέσουν να επικυρώσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Αντιστοίχως ο Τζο Μπάιντεν επιμένει σε μια «καθαρή» λύση, δίχως προϋποθέσεις και αστερίσκους, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνέπειες μιας στάσης πληρωμών θα σήμαινε ένα νέο σεισμό στην... καρδιά της οικονομίας.
Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, σε δηλώσεις της την Κυριακή, επανέλαβε τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την αγορά από την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «συνταγματική κρίση». Θύμισε δε, πως το Δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψεις τις υποχρεώσεις του από την 1η Ιουνίου.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και έτεροι κορυφαίοι αναλυτές της αγοράς, προειδοποιώντας πως μια στάση πληρωμών στο ευάλωτο σημείο που βρίσκεται η οικονομία θα πυροδοτήσει ένα κραχ ανάλογο της μεγάλης κρίσης του 2008.