Προειδοποίηση Ρουμπινί για τεχνητή κρίση Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις εκλογές
Στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί, που βρέθηκε στην Ελλάδα για το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Νουριέλ Ρουμπινί απαντώντας σε ερώτηση για το τι προβλέπει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά αλλά μένουν να γίνουν επίσης πολλά. «Υπήρξε σημαντική αντιστροφή στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. «Αργά αλλά σταθερά, χάρη επίσης στα προγράμματα της τρόικας, στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα πράγματα τώρα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να διορθώσει τις μακροοικονομικές της πολιτικές, να “καθαρίσει” τις τράπεζες, να απαλλαχθεί από τα NPLs και έτσι τώρα έχετε μία οικονομία που είναι πολύ πιο δυναμική, πολύ πιο ανταγωνιστική, με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, τουρισμό και γενικά πολιτική σταθερότητα.
Πολλές ακόμα μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Πρώτον, η δικαστική μεταρρύθμιση, δεύτερον μεταρρύθμιση της διοίκησης, οι δημόσιες πολιτικές παραμένουν πολύ γραφειοκρατικές. Και τρίτον, το μέλλον είναι η οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Μία χώρα όπως η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύει πιο πολλές ΑΞΕ. Κάποιες γίνονται όντως, αλλά χρειάζονται περισσότερες start up, ventures, καινοτόμες εταιρείες όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για παράδειγμα στην Πορτογαλία, που προσελκύει επιχειρηματίες της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην έρχονται και στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την τεχνολογία και την γνώση.»
Ο διάσημος οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους από μία πιθανή πολιτική αστάθεια στην χώρα.
«Το τελευταίο θέμα για την Ελλάδα είναι ότι έρχονται εκλογές» είπε. «Δεν είμαι ειδικός, ακούω ότι δε θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, ίσως χρειαστεί δεύτερος γύρος, κάποιοι λένε ότι ίσως χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Αυτού του είδους η πολιτική αβεβαιότητα θα είναι περίπλοκη. Ελπίζουμε ότι τελικά θα υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση με δέσμευση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.»
Επίσης, ο κ. Ρουμπινί αναφέρθηκε στους κινδύνους που γεννά για την Ελλάδα η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία. Όπως είπε, η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές γιατί είναι βουτηγμένη στα χρέη. «Η Ελλάδα ζει σε μία περιοχή που παραμένει περίπλοκη, η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομικό χάλι» τόνισε. «Όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία θα αντιμετωπίσει οικονομική κρίση και σοβαρή οικονομική αστάθεια. Στην Τουρκία παραμένουν εκατομμύρια πρόσφυγες, και η Τουρκία θα τους χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος ότι σε κάποια φάση, ο Ερντογάν -μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών- να πυροδοτήσει μία κρίση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο ώστε να ενισχύσει την υποστήριξη προς τον ίδιο. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος κάποιου τύπου στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι δε θα συμβεί, αλλά είναι ένας από τους κινδύνους που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.»
«Επικίνδυνος ο κόσμος μας»
Ο κ. Ρουμπινί παρουσίασε τις «μέγα- απειλές» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα και τις οποίες αναλύει στο τελευταίο του βιβλίο «Megathreats: The Ten Trends that Imperil Our Future, and How to Survive Them».
«Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι επικίνδυνος και οι απειλές τρέφονται η μία από την άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερη ανάπτυξη και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Προειδοποίησε επίσης ότι οι κοινωνικές ανισότητες απειλούν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων, ο κ. Ρουμπινί τόνισε «υπάρχει τόσο πολύ χρέος ιδιωτικό και δημόσιο, που αν οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια αυτό θα καταστεί μη βιώσιμο» και προειδοποίησε για μία νέα κρίση χρέους.
Επίσης, στηλίτευσε τις πρακτικές «green washing» και «green cleaning» και τόνισε ότι το γεγονός πως τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει διαδοχικά κύματα πανδημιών οφείλεται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Προέβλεψε τέλος ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει μία «μόνιμη τεχνολογική ανεργία» που δε θα αφορά μόνο στους ανειδίκευτους, αλλά και στα «λευκά κολάρα» ακόμα και σε όσους απασχολούνται σε δημιουργικές θέσεις εργασίας. «Μόνο το άνω 10% του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού δε θα επηρεαστεί και θα δει την παραγωγικότητά του να αυξάνεται» υποστήριξε ο κ. Ρουμπινί.