Στη σκληρή γραμμή για τα επιτόκια της ΕΚΤ επιμένει η Σνάμπελ
Με τους... σκληρούς σε ό,τι αφορά την αύξηση επιτοκίων από την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «τάσσεται» η Iζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η κυρία Iζαμπελ Σνάμπελ μιλώντας στο Politico, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι παραμένει στο τραπέζι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις 4 Μαΐου και επισήμανε πως «είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων» διευκρινίζοντας πως «το μέγεθος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα νεότερα στοιχεία».
Η ίδια υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η λήψη αποφάσεων με βάση τα οικονομικά στοιχεία σημαίνει ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης δεν έχει αποσυρθεί ακόμα από το τραπέζι».
Ο δομικός πληθωρισμός
Η κυρία Σνάμπελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα του δομικού πληθωρισμού αναφέροντας τα εξής: «Ο γενικός πληθωρισμός κατεβαίνει πολύ γρήγορα, λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές της ενέργειας. Αλλά ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να μας εκπλήσσει προς τα πάνω. Εμφανίζει μια πολύ ισχυρή δυναμική και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».
«Δεδομένης της επιμονής του υποκείμενου πληθωρισμού, και της πολύ ισχυρής δυναμικής του πληθωρισμού στα τρόφιμα», τόνισε και συμπλήρωσε: «είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε νίκη έναντι του πληθωρισμού».
«Καμπανάκι» για τους μισθούς στη Γερμανία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναλυτές, οι «πολύ γενναιόδωρες» μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο γερμανικό δημόσιο μπορεί να περιπλέξουν τη μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού.
Η συμφωνία που έκλεισε το Σαββατοκύριακο, μετά από μακρές απεργιακές κινητοποιήσεις, προβλέπει εφάπαξ πληρωμές για 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία το επόμενο 12μηνο καθώς και μόνιμες αυξήσεις 5,5% το 2024, ώστε να προστατευθούν από τις απώλειες που έχουν λόγω του πληθωρισμού.
Προηγούμενο για άλλες διαπραγματεύσεις
Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο και για άλλες συζητήσεις για αυξήσεις μισθών και θα μπορούσε να απειλήσει την πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι αυτές θα κορυφωθούν φέτος, στην οποία στηρίζεται η προσδοκία της για μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 20% το 2025.
«Οι μόνιμες αυξήσεις το επόμενο έτος μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία στην ΕΚΤ, επειδή υποτίθεται ότι οι μισθοί θα κορυφώνονταν φέτος», δήλωσε ο οικονομολόγος της Natixis, Ντιρκ Σουμάχερ.
O Ζιλ Μοέ, επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, Axa, χαρακτήρισε πολύ γενναιόδωρη την προταθείσα συμφωνία και ο Μαρκ Κους Μπάμπιτς, οικονομολόγος της Barclays, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις συνολικές μισθολογικές αυξήσεις».