Βουτιά των καταθέσεων σε τρεις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ
Bουτιά 521 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας, εκτιμούν αναλυτές ότι έκαναν οι καταθέσεις σε τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες –την JPMorgan, τη Wells Fargo και την Bank of America– στο πρώτο τρίμηνο εφέτος σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σε τριμηνιαία βάση, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 61 δισ. δολάρια καθώς οι εισροές που σημειώθηκαν τον Μάρτιο, μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών, δεν αντιστάθμισαν τη συνεχή στροφή της τραπεζικής πελατείας τους σε προϊόντα που δίνουν υψηλότερα επιτόκια.
«Το μεγαλύτερο θέμα με διαφορά για τις τράπεζες είναι οι καταθέσεις, τόσο για το τρίμηνο όσο και για τον Μάρτιο», δήλωσε ο αναλυτής της Wells Fargo σε συνέντευξή του.
Πανικός με την Western Alliance
Η Western Alliance Bancorp το έμαθε αυτό με σκληρό τρόπο την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε επικαιροποιημένα χρηματοπιστωτικά στοιχεία χωρίς τις καταθέσεις. Οι μέτοχοι βύθισαν τη μετοχή της μέχρι η τράπεζα να ανακοινώσει αργότερα την ίδια ημέρα στοιχεία των καταθέσεων, τα οποία ήταν καλύτερα απ’ ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι αναλυτές.
Για τις μικρότερες τράπεζες, όπως η Western Alliance, το πρόβλημα είναι διπλό: Οι πελάτες τους ζητούν επίσης μεγαλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά τους και οι πρόσφατες καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών οδήγησαν πελάτες τους να αποσύρουν χρήματα και να τα καταθέσουν σε μεγαλύτερες τράπεζες.
Πτώση των μετοχών
Η αναταραχή έπληξε και τις τραπεζικές μετοχές, Ο δείκτης της KBW Bank σημειώνει πτώση 19% εφέτος και υποχώρησε 25% μόνο τον Μάρτιο. Τη μεγαλύτερη πτώση έχουν οι περιφερειακές τράπεζες, με τη μετοχή της First Republic Bank να έχει βυθιστεί 89%.
Οι επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο από τις μεγάλες τράπεζες μπορεί να εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με το μείγμα των καταθέσεων και, αν δεν είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες, να προκαλέσουν πρόσθετα ερωτήματα για την ευρωστία του τραπεζικού κλάδου.
Μείωση καταθέσεων από το 2022
Η μείωση των καταθέσεων ξεκίνησε από τις αρχές του 2022 καθώς ο υψηλός πληθωρισμός διάβρωνε τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Παρά ταύτα, οι τράπεζες κατάφερναν να περιορίσουν το κόστος των καταθέσεων, με πολλές να συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ χαμηλά επιτόκια στους βασικούς λογαριασμούς για έκδοση επιταγών.
Αυτό, ωστόσο, άλλαξε. Εν μέσω του ορυμαγδού των πρωτοσέλιδων τίτλων για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατέφυγαν σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων που επενδύουν στην αγορά χρήματος, εκτοξεύοντας το ενεργητικό τους στο ύψος – ρεκόρ των 5,2 τρις. δολαρίων από 4,59 τρις. δολάρια πέρυσι.
Μεγάλα κέρδη από την ψαλίδα των επιτοκίων
Οι τράπεζες πάντως κερδίζουν τεράστια ποσά από τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Για τις μεγαλύτερες, αυτό αυξάνει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο που δείχνει τη διαφορά μεταξύ του μέσου επιτοκίου που εισπράττουν από τα δάνεια με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων.
Το αποτέλεσμα των αυξημένων επιτοκίων θα γίνει αισθητό βέβαια και στα κέρδη. Όταν οι καταθέσεις διαμορφώνονταν σε επίπεδα – ρεκόρ, πολλές τράπεζες επέλεξαν να επενδύσουν τα υπερβάλλοντα διαθέσιμά τους σε ασφαλή assets, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, για να έχουν κάποια απόδοση έως ότου υπάρξει αντίστοιχη ζήτηση για δάνεια.
Με την αύξηση, όμως, των επιτοκίων της Fed, οι τιμές των ομολόγων αυτών μειώθηκαν και τώρα οι επενδυτές θα ζητήσουν να μάθουν πού επενδύθηκαν τα διαθέσιμα των τραπεζών.
Καθώς οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες κρατούν τα ομόλογα αυτά έως τη λήξη τους, οι ζημιές δεν θα υλοποιηθούν εκτός αν αναγκασθούν να τα πουλήσουν.