IIF: Τι μάθαμε από την αναταραχή στις τράπεζες
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή αναζητούν οι επενδυτές ακόμα και σήμερα που όλα δείχνουν ότι αποφεύχθηκε μια γενικευμένη κρίση με ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι δύο: Πρόκειται τραπεζική κρίση ή ήταν απλώς μια πρόσκαιρη αναταραχή; Θα πρέπει να ανησυχούμε ή είμαστε προστατευμένοι;
Σ’ αυτά ακριβώς τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει ο Τιμ Άνταμς, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στον απόηχο της πρόσφατης κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τραπεζική τραγωδία από την κρίση του 2008.
Μετά το λουκέτο στη SVB, ακολούθησε το υποχρεωτικό κλείσιμο της Signature Bank, η παροχή γενναιόδωρης βοήθειας στη First Republic Bank, αλλά και η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
Από τότε, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι τα προβλήματα αφορούσαν μεμονωμένα ιδρύματα και δεν αποτελούσαν έναν γενικευμένο χρηματοπιστωτικό κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις εξακολουθούν να πλήττουν τις οικονομικές προοπτικές αρκετών οικονομιών της Δύσης.
Μιλώντας στο CNBC, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο Άνταμς δήλωσε ότι το χάος του Μαρτίου ήταν μια περίοδος αναταραχής και προβλημάτων, αλλά δεν ήταν μια περίοδος κρίσης.
«Έχουμε περισσότερες από 4.000 τράπεζες στις ΗΠΑ, περίπου 10.000 τράπεζες παγκοσμίως και 35.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σ’ όλο τον κόσμο. Το 99,999% εξ αυτών κράτησε ανοιχτές τις “πόρτες” τον προηγούμενο μήνα και δεν είχε προβλήματα» εξήγησε, μεταξύ άλλων.
«Δεν ήταν μια κρίση, νομίζω ήταν μια αναταραχή. Έχει υποχωρήσει τώρα, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε τις υπόλοιπες πιέσεις στο σύστημα» συμπλήρωσε ο έμπειρος αναλυτής.
Το IIF συνιστά ένα παγκόσμιο όργανο για τη βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έχοντας 400 μέλη σε περισσότερες από 60 χώρες.
Ο κ. Άνταμς υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των μελών του IIF συνίσταται στις καθοδικές πιέσεις επί του ρυθμού ανάπτυξης, ιδίως στις προηγούμενες οικονομίες.
Μην ξεχνάμε ότι την Τρίτη, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη της επόμενης 5ετίας στο 3%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.
Μιλώντας επίσης στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ – Ολιβιέ Γκουρίνχας, παραδέχθηκε ότι η τραπεζική αναταραχή έχει εξασθενήσει τις προοπτικές της ανάπτυξης, ιδίως εν μέσω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού.
«Υπάρχουν κίνδυνοι. Έχουμε τα γεωπολιτικά ρίσκα, για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε. Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλοι είναι» προειδοποίησε ο Άνταμς του IIF.
Ειδική μνεία έκανε στο ύψος των επιτοκίων. «Η Federal Reserve θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο».
Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Επανερχόμενος στο ζήτημα των τραπεζών, ο Άνταμς χαιρέτισε την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση των εποπτικών αρχών στην πρόσφατη αναταραχή, η οποία είχε ως στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του τραπεζικού ιού. Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτίμησε ότι προς ώρας δεν απαιτούνται αλλαγές στο εποπτικό οπλοστάσιο.
«Έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σύστημα σε σχέση με ό,τι επικρατούσε το 2007 και το 2008. Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το τι πήγε στραβά σε ορισμένα ιδρύματα όπως η SVB, αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε ρυθμιστικές αλλαγές» κατέληξε.