Αναζητείται συμβιβασμός για την Credit Suisse - Αρνητική ψήφος στην Κάτω Βουλή της Ελβετίας
Η Κάτω Βουλή της Ελβετίας απέρριψε το πακέτο εγγυήσεων ύψους των 109 δισ. ελβετικών φράγκων που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας στην Credit Suisse, στο πλαίσιο της εσπευσμένης διάσωσης της τράπεζας με την εξαγορά της από την UBS.
Σε ειδική συνεδρίαση, 102 βουλευτές ψήφισαν κατά του μέτρου, ενώ νωρίτερα χθες η Ανω Βουλή της Ελβετίας είχε ψηφίσει υπέρ των εγγυήσεων.
Η καταψήφιση, πάντως, των εγγυήσεων από την Κάτω Βουλή έχει ουσιαστικά συμβολική σημασία καθώς το ελβετικό κράτος έχει δεσμεύσει τα σχετικά ποσά και οι βουλευτές δεν μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση αυτή.
Μετά το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφoφορίας, τα δύο σώματα του ελβετικού κοινοβουλίου επιχειρούν να βρουν έναν συμβιβασμό σχετικά με το πώς θα στηρίξουν τις εγγυήσεις για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
«Πρέπει να φτιάξουμε μια γέφυρα. Θα ήταν πολύ κακό μήνυμα, αν η Βουλή τις απορρίψει», δήλωσε ο Έριχ Έτλιν, μέλος της ‘Συμμαχίας του Κέντρου’ στην Ανω Βουλή.
Αν οι βουλευτές των δύο σωμάτων δεν βρουν κάποιον συμβιβασμό, ο νόμος θα έχει καταπέσει. Ωστόσο, αυτό δεν θα σταματήσει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS καθώς η κυβέρνηση είχε λάβει έγκριση από μία μικρή ομάδα υψηλόβαθμων κοινοβουλευτικών το Σαββατοκύριακο που υπήρξε η συμφωνία.
Οργή των βουλευτών
Ωστόσο, η απόρριψη της συμφωνίας από την Κάτω Βουλή δείχνει ξεκάθαρα την οργή των βουλευτών και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος εν όψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν φέτος. Μία συνολική απόρριψη θα έστελνε το μήνυμα ότι το ελβετικό νομοθετικό σώμα δεν στηρίζει τη συμφωνία.
Βουλευτές αναγνώρισαν ότι δεν έχουν την εξουσία να επηρεάσουν ουσιαστικά το deal. «Αν μπορούσαμε πραγματικά να απορρίψουμε τα δάνεια εδώ, πιστεύω ότι κανείς δεν θα δίσταζε», δήλωσε η Έβα Χέρτζογκ από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό της κέντρο με κάθε αναγκαίο μέσο», σημείωσε ο Τόμας Μέιτερ του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «αν η Βουλή αρνηθεί την έγκριση, αυτό θα ισοδυναμεί με μία επίπληξη του οικονομικού επιτελείου, χωρίς νομικό αποτέλεσμα».