Το «μενού» της συνάντησης Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είχαν σήμερα τα αφεντικά των τραπεζών.
Βασικό μενού της συνάντησης ήταν οι αντοχές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος απέναντι στην παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία, αλλά και τα επιτόκια.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μπορεί οι επίμαχες συναντήσεις να έχουν καθιερωθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που αποδίδεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, εντούτοις η σημερινή πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου οι τράπεζες βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο για τους λάθος λόγους.
Η κατάρρευση των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία ξύπνησε μνήμες από το 2008, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν δυνατόν να μην επιχειρηθεί μία γενικότερη επισκόπηση της κατάστασης, αν και, όπως ο ίδιος ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες διαμηνύσει, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση εν συγκρίσει με το παρελθόν.
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και τα επιτόκια, με τους τραπεζίτες να υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον των δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης που θα καλύπτει το 50% της αύξησης της δόσης λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πρώτες επιδοτήσεις θα καταβληθούν εντός του Απριλίου, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να... μοιραστούν κατά το ήμισυ την επιβάρυνση για τους επόμενους 12 μήνες.
Απαραίτητη προϋπόθεση να:
-Έχουν στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.
-Είναι ενήμεροι, το δάνειό τους, δηλαδή, να μην είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος
-Πληρούν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
-μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
-συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.