Έκθεση της UBS μετά την εξαγορά της Credit Suisse: Γιατί Το 2023 δεν είναι 2008
Υπερβολικούς θεωρεί τους φόβους για τη φερεγγυότητα των τραπεζών η UBS, σε έκθεσή της μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την ίδια που ηρέμησε το κλίμα στις αγορές, τονίζοντας ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν ισχυρές θέσεις ρευστότητας.
«Οι υπεύθυνοι για την άσκηση πολιτικής έδρασαν γρήγορα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία. Οι καταθέτες στη μεγάλη πλειονότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων παραμένουν καλά προστατευμένοι, ακόμη και αν η κερδοφορία τους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μετωπικούς ανέμους τους επόμενους μήνες», αναφέρει η ελβετική τράπεζα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αμερική, σημειώνει ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν έχει σχέση με ό,τι έγινε το 2008. Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένο σε σχέση με την κρίση του 2008, με τον κεφαλαιακό δείκτη Tier 1 του κλάδου να διαμορφώνεται στο 13,65% στο τέλος του 2022 έναντι 10,11% στο τέλος του 2007.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν πως το αρνητικό κλίμα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τη ρευστότητα που θα οδηγήσουν σε μεταβλητότητα στις αγορές.
Κάποιες τράπεζες, προσθέτει, θα αναγκαστούν να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων για να μειώσουν τον κίνδυνο εκροών τους, ενώ πιθανόν να χρειαστεί να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις για μελλοντικές ζημιές από δάνεια. Επιπλέον, βλέπει καθοδική πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών.
Οι κίνδυνοι για την Οικονομία
Η UBS βλέπει επίσης τον κίνδυνο να διαχυθούν τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα ευρύτερα στην οικονομία και ότι οι τράπεζες πιθανόν να περιορίσουν την έκδοση δανείων για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, κάνοντας πιο σφιχτές τις χρηματοδοτικές συνθήκες και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας.
«Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, οι προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και μία πιο επιφυλακτική στάση έναντι του κινδύνου μπορεί να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα», σημειώνει.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Αναφορικά με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η UBS εκτιμά ότι θα συνεχισθούν λόγω της δέσμευσής της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, βλέπει πολύ πιθανή μια νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο και μία ακόμη αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο, εφόσον ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – στην Ευρωζώνη δεν έχει μειωθεί έως τα μέσα του έτους.
Επομένως, βλέπει το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,5%. Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων βλέπει και από τη Fed, καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις ΗΠΑ είναι ισχυρά, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2%.
Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, αναφέρει.