Moody's: Μόλις... τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητο το ίδιο το αξιόχρεο στη βαθμίδα Ba3, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Οι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση του outlook, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, είναι οι προοπτικές μίας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στη διακυβέρνηση και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες αποφέρουν πιο ξεκάθαρα καρπούς.
Η ανάπτυξη το 2023 και το 2024
Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε περιορισμένα αλλά θετικά επίπεδα, μόλις υποχωρήσει το τρέχον σοκ στις τιμές ενέργειας ο Moody’s εκτιμά μία αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 4-6% τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με κάτω από το 2% και συχνά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία.
Ο Moody’s προβλέπει ότι η καλύτερη σε σχέση με τους φόβους κατάσταση στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία θα ανέλθει στο 1,8% το 2023 και το 2024, με μοχλούς κυρίως την εύρωστη κατανάλωση και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.
Η μείωση του χρέους
Μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για υγιείς δημοσιονομικούς δείκτες που στηρίζονται από την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, η υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει σε μία σημαντική μείωση στο βάρος του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια.
Γιατί άφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 αντανακλά μία ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας με τις συνεχιζόμενες δυσκολίες. Ειδικότερα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της παιδείας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα στήριζαν μία υψηλότερη αξιολόγηση.
Επιπλέον, σημειώνει ο Moody’s, το βάρος του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλό και στηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρη επιστροφή σε χρηματοδότηση από τις αγορές να συνεπάγεται τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Ο τραπεζικός τομέας
Ο Moody’s διαπιστώνει διαρκή βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και εκτιμά ότι το μέσο σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις συστημικά σημαντικές ελληνικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω στο 6,3% τον Δεκέμβριο του 2022 από 9,1% στο τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και έναντι 49% τον Δεκέμβριο του 2016.
Σημειώνει ότι τα περιθώρια κέρδους και το καθαρό εισόδημα από τόκους των τραπεζών θα ωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια και τα νέα δάνεια στις επιχειρήσεις, μετριάζοντας τον αντίκτυπο από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων την τελευταία διετία.
Κατά συνέπεια, αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας τους, ενισχυμένη και από τα υψηλότερα έσοδα προμηθειών, τον περιορισμό του κόστους και τις συγκρατημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η επενδυτική βαθμίδα
Σημειώνεται ότι ο Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που αξιολογεί την Ελλάδα αρκετά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και δεν την έχει αναβαθμίσει από τον Νοέμβριο του 2020.
Αντίθετα, οι άλλοι τρεις οίκοι –ο S&P, o Fitch και ο DBRS– αξιολογούν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε για το β' εξάμηνο του 2023, είναι συνεπώς πιθανό να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του Standard & Poor's (στις 21 Απριλίου ή τις 20 Οκτωβρίου) του Fitch (στις 9 Ιουνίου ή την 1η Δεκεμβρίου) ή του DBRS (στις 8 Σεπτεμβρίου).