Μεγάλα κενά και ελλείμματα στελεχών στον συνεδριακό τουρισμό

Μεγάλα κενά και ελλείμματα στελεχών στον συνεδριακό τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:25 Δημιουργία 04/03/23, 11:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παρά το γεγονός ότι ο τομέας των συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι εξαιρετικά προσοδοφόρος και ο τουρισμός στην Ελλάδα σε συνεχή ανοδική πορεία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων έχει την τάση να στρέφεται κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όχι αδίκως, ωστόσο αφού όπως αναφέρει η κυρία Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος του Δ.Σ, HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Event Specialists), μέλος του ΔΣ της IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers), «η εκπαίδευση και κατάρτιση στο MICE, δηλαδή στην εθνική βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων, είναι κάτι που λείπει σε πολύ μεγάλο βαθμό (με κάποιες εξαιρέσεις ιδιωτικών κολεγίων ή μέρος μαθημάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα) και δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας».

Επισκέπτες υψηλού επιπέδου

Ο συνεδριακός τουρισμός αφορά επισκέπτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι επενδύουν επτά φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα, ενώ προάγουν και την καλή φήμη της χώρας στο εξωτερικό, λειτουργώντας ως πρεσβευτές. Είναι ένας κλάδος του τουρισμού που βοηθά να αναπτυχθούν και λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί, αρκεί να υπάρχουν οι υποδομές. Πόλεις που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τις επισκεφθεί κανείς, μπορεί να αποκτήσουν σταδιακά φήμη με αφορμή ένα σημαντικό συνέδριο.

Την ίδια ώρα, κι ενώ γίνεται λόγος για την ανάγκη εκπαίδευσης και δημιουργίας στελεχών για τον κλάδο του τουρισμού ο HAPCO & DES τονίζει την σπουδαιότητα του να δοθεί ακόμη περισσότερη βαρύτητα και στον τομέα του MICE. Μάλιστα, στο ετήσιο συνέδριό του, τον Μάρτιο του 2020, όπου ανακοίνωσε τους άξονες δράσης και τη στρατηγική έως το 2030, ένας από τους πλέον βασικούς άξονες ήταν η εκπαίδευση και κατάρτιση στο MICE, στην εθνική βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η νέα γενιά να γνωρίσει τον “μαγικό” κόσμο της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων, των events, να ενημερωθεί για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας που αναπτύσσει και προωθεί τον συγκεκριμένο κλάδο και να αποκτήσει κατάρτιση και εκπαίδευση από τους επαγγελματίες», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Λυγνού και προσθέτει: «Είναι επιπλέον πάγιο αίτημα του συνδέσμου η στοχευμένη εκπαίδευση για τον κλάδο μας να είναι μέρος της ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σταθερά ο HAPCO & DES στο ετήσιο συνέδριό του φιλοξενεί διαγωνισμό φοιτητών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία μέσω υποβολής ομαδικής εργασίας να διακριθούν αλλά και να επιδείξουν την ανάγκη να έχουν βήμα και θέση στον εθνικό επαγγελματικό & συνεδριακό τουρισμό. Με αυτό τον τρόπο εμπλέκουμε τη νέα γενιά, αλλά βέβαια αυτό δεν αρκεί και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε υποβάλλει πλάνο στην Πολιτεία αναφορικά με την εισαγωγή του αντικειμένου στην εκπαίδευση».

«Είναι ένας ελκυστικός σύγχρονος κλάδος, με εξαιρετικές προοπτικές και κυρίως μη κορεσμένος. Απαιτεί όμως γνώσεις, εμπειρία και εξειδίκευση», επισημαίνει η κυρία Αθηνά Παπαγεωργίου αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Για πολλά χρόνια», όπως τονίζει η κ. Παπαγεωργίου, «οι σχολές τουριστικών σπουδών, μέσω των προγραμμάτων σπουδών τους, κατηύθυναν τους αποφοίτους κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο. Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑ.Δ.Α. πρωτοπορεί, έχοντας εντάξει το μάθημα Οργάνωσης Συνεδρίων και εκδηλώσεων στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ως υποχρεωτικό, ενώ διδάσκεται και σε δύο μεταπτυχιακά μας προγράμματα. Επίσης όλο και περισσότεροι απόφοιτοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε μεγάλες εταιρίες διοργάνωσης συνεδρίων, και εξελίσσονται σιγά σιγά σε εξειδικευμένα στελέχη για να καλύψουν τις ανάγκες κλάδου των συνεδρίων και του MICE γενικότερα».

Θετική στροφή

Την τελευταία περίοδο, σύμφωνα με την κυρία Λυγνού, έχει υπάρξει μία πολύ θετική «στροφή» πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κολεγίων προς τον HAPCO & DES και το αντικείμενο του MICE και αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. «Υπάρχει επιθυμία συνεργασίας και συμμετοχής μας σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματά τους. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τον ΙΝΣΕΤΕ και να εκπαιδεύσουμε σημαντικό αριθμό νέων επαγγελματιών στον κλάδο σχετικά με το αντικείμενό μας, στο πλήρες φάσμα του (αντικείμενο, Ορολογία, Οφέλη MICE, job description PCO & DMC, διεθνείς τάσεις και εικόνα, case studies και καλές πρακτικές). Το διαδικτυακό σεμινάριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 24/2 με διάρκεια 2 ημερών και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ήταν μία σημαντική πρωτοβουλία του ΙΝΣΕΤΕ στην οποία ανταποκριθήκαμε άμεσα. Αντίστοιχα είμαστε σε συζητήσεις πλέον, για σταθερή συνεργασία με διάφορα επιστημονικά ιδρύματα, τα οποία έχουμε καλέσει και στο συνέδριό μας (σ.σ.: το 12o ετήσιο συνέδριο του HAPCO πραγματοποιείται φέτος 16-17  Μαρτίου στην Αθήνα) σε ειδικό πάνελ αφιερωμένο στην εκπαίδευση» σημειώνει η πρόεδρος του ΔΣ HAPCO &DES.

Η ίδια επισημαίνει ότι και ως φορέας επενδύουν στους νέους και αποτελεί στόχο να συμβάλουν σημαντικά στην εκπαίδευση και κατάρτισή τους σε αυτό το σημαντικό αντικείμενο, της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων, που αποτελεί το «διαμάντι» του ελληνικού τουρισμού.

Αναφερομένη στη συνεργασία με τον HAPCO, η κυρία Παπαγεωργίου εξηγεί ότι έρχεται να αναπτύξει περαιτέρω την σύνδεση με την αγορά εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα, που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Όπως υπογραμμίζει η αν. καθηγήτρια του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο ΠΑΔΑ, η συνεργασία του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τον επίσημο φορέα του κλάδου στοχεύει επίσης στον από κοινού σχεδιασμό υψηλού επιπέδου δράσεων επιμόρφωσης για απόκτηση πρόσθετων γνώσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην προσαρμογή στις τρέχουσες εξελίξεις και στην υλοποίηση στοχευμένων ερευνών και προηγμένων ιδεών που θα καταστήσουν τον κλάδο ανταγωνιστικό διεθνώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε